Hlavní obsah

Sotva ho pustili, už má na svědomí smrt, krádeže a žhářství

Novinky, pno
BRNO

Smrt, plameny a krádeže za sebou nechával od prosince muž, který byl teprve před několika týdny propuštěn z vězení. Při své snaze přežít na svobodě způsobil kriminálník na Brněnsku smrt jednomu člověku, podpálil chatu a řadu dalších vykradl. Za tyto činy mu hrozí až osmileté vězení.

Článek

Ve vězení si násilník odpykával trest za majetkové zločiny. V polovině prosince byl propuštěn a začal se oddávat slastem alkoholu. Došly mu však peníze a neměl kde přespávat. Útočiště se snažil najít v zahrádkářské kolonii v Modřicích u Brna. Posilněn alkoholem se po pár dnech rozhodl dostat do boudy, ve které se svítilo.

O zasněžené tělo téměř zakopl

„Z ní však vyšel muž, který v chatce přespával. Nevítaný host nejspíš v hádce praštil obyvatele chatky železnou tyčí. Napadený se bezvládně zhroutil k zemi. Útočník prohledal chatu a odešel spát do chaty vzdálené jen několik desítek metrů,“ řekl mluvčí policie Aleš Mergental.

Ráno se vrátil. „Před chatou však téměř zakopnul o zasněžené tělo. Byl to muž, kterého v noci napadl. Tělo odtáhl o pár metrů dál, kde jej zamaskoval různými věcmi. To se odehrálo v první polovině prosince,“ doplnil mluvčí.

Podpálil si střechu nad hlavou

Muž se i v dalších dnech věnoval vykrádání chat v okolí. Další zkáza na sebe ale nenechala dlouho čekat. „Ve středu 9. ledna se muž opil tak silně, že nestačil uhlídat provizorní vařič, který zapálil chatku,“ řekl Mergental.

Z chaty proto utekl do další chaty v sousedství, kde ho našli policisté. Nejdříve se přiznal k zapálení chatky a vloupání do několika dalších. Po několika hodinách se kriminalistům svěřil i s incidentem ze začátku prosince, kdy napadl muže před chatkou.

Oběť zemřela na podchlazení

Na místě policisté skutečně našli zmrzlé tělo sedmašedesátiletého muže bez domova z Brna, který v chatce žil. „Pitva ukázala, že nezemřel na zranění způsobené útočníkem, ale zřejmě v důsledku podchlazení, když muž upadl do bezvědomí,“ uzavřel Mergental.

Osmačtyřicetiletý muž je nyní vazebně stíhaný pro spáchání trestných činů ublížení na zdraví s následkem smrti, porušování domovní svobody, krádeže a poškozování cizí věci. Za tyto činy mu hrozí až osm let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám