Hlavní obsah

Řidič v Náchodě nadýchal šest promile, prý přijel z Prahy

Právo, Novinky, rap, pno, lž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MLADÁ BOLESLAV/NÁCHOD
Aktualizováno

Opilci na českých silnicích řádí. V neděli před půlnocí zastavili strážníci městské policie v Mladé Boleslavi muže, kterému při dechové zkoušce naměřili 3,71 promile. To ale nebylo nic proti řidiči, který v pondělí dopoledne nadýchal v Náchodě 6,01 promile. Policistům přitom tvrdil, že přijel z Prahy.

Článek

Velké překvapení zažila v pondělí dopoledne dopravní hlídka policie projíždějící Náchodem před továrnou Bartoň. Přímo před nimi vjel do protisměru osobní automobil, jedoucí od České Skalice. Policisté ihned otočili, auto dostihli a zastavili.

Za volantem seděl řidič, který uvedl, že jede z Prahy. Policisté ho vyzvali k dechové zkoušce, které se řidič podrobil. „Do přístroje nadýchal 6,01 promile alkoholu. Hlídka muži zakázala další jízdu a odvezla ho na záchytku do Hradce Králové,“ řekla mluvčí náchodské policie Eva Prachařová.

Tam se muž podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve. V úterý byl eskortován zpět do Náchoda, kde s ním policie zahájila zkrácené přípravné řízení pro trestný čin řízení pod vlivem návykové látky. Muži hrozí až roční vězení a peněžitý trest.

„Je možné, že bylo dechovou zkouškou naměřeno tak vysoké množství alkoholu, je i teoreticky možné, že by mohl mít šest promile v krvi. Při naměření takto vysokých hodnot je však možné, že se dotyčný krátce před dechovým měřením alkoholu napil a v takovém případě reaguje přístroj jinak. Domnívám se, že je to pravděpodobné i v tomto případě,“ řekl Právu lékař Vlastimil Kyral, ředitel Protialkoholní záchytné stanice v Hradci Králové.

Hříšníka v Mladé Boleslavi odhalili strážníci

Jednačtyřicetiletého muže kontrolovala o den dříve před půlnocí hlídka městské policie v Mladé Boleslavi. Kvůli mužově značné opilosti přivolali strážníci kolegy z republikové policie, která mu naměřila při orientační dechové zkoušce 3,71 promile alkoholu.

Strážníci muže zastavili v Mladé Boleslavi, když mířil po Jičínské ulici směrem od centra.

„Podnapilý řidič putoval na lékařské vyšetření spojené s odběrem krve. Policisté mu také odebrali řidičský průkaz a sdělili podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Za ten hrozí pachateli trest odnětí svobody až na jeden rok,“ dodal mluvčí mladoboleslavské policie Ladislav Mareš.

Rekordman Čurda

Celkovým alkoholovým rekordmanem je zřejmě řidič Milan Čurda. V květnu 2005 na Semilsku po nehodě s fekálním vozem nadýchal téměř osm promile alkoholu. Nedlouho předtím ho policisté přistihli těžce opilého v osobním autě.

Soud mu zakázal řízení a udělil mu čtyřměsíční podmínku s šestnáctiměsíční zkušební dobou. Čurda ale zanedlouho sjel opilý s traktorem do požární nádrže, k soudu šel znovu a za opakovanou jízdu v těžké opilosti mu byl udělen trest 400 hodin obecně prospěšných prací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám