Hlavní obsah

Škrlová si ve vězení čte, výslech má být ve středu

– BRNO
Právo, pko

Barbora Škrlová půjde k výslechu zřejmě ve středu. Dohodla se na tom s vyšetřovatelem, který tento termín bude ještě konzultovat s obhájcem Richardem Novákem. Ten podal v pondělí ke Krajskému soudu v Brně stížnost proti uvalení vazby na svou klientku. Za každou cenu ji chce dostat na svobodu. Škrlová si mezitím zvyká na vězeňský režim, čas tráví četbou knih.

Článek

Podle policejních informací by se měl výslech „Aničky“ konat ve středu dopoledne. „Termín musí ještě vyšetřovatel konzultovat i s obhájcem. Barbora Škrovlá při rozhovoru komunikovala a spolupracovala,“ potvrdil policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Policie obdržela spis z Norska

Do Brna také v pondělí dorazil spis o zadržení Škrlové a její činnosti v Norsku, který si vyžádala česká policie od svých severských kolegů. Okamžitě ho dostali k dispozici krajští vyšetřovatelé z týmu Anička.

„Vyšetřovatel Barbory Škrlové si ho prozatím nevyžádal, prioritou je pro něj její nyní výslech,“ potvrdil Malášek. Zatím otevřenou otázkou je, zda vyšetřovatelé budou chtít odpovědi od Michala Říhy a Martina Fahrnera, kteří by mohli objasnit severskou anabázi Škrlové. „Vyšetřovatelé o nich samozřejmě ví a třeba se pro ně stanou i zajímavými,“ dodal Malášek.

Obhájce chce dostat Škrlovou ven

„Vazbu považuji za účelovou a nevidím k ní důvod. Doufám, že soud o ní rozhodne rychle,“ řekl advokát Škrlové Novák. Již dříve uvedl, že je ochoten se svou klientkou přistoupit na kauci nebo jiné záruky, pro soud dostačující. Na Krajský soud ale zatím jeho stížnost nedorazila. Právu to potvrdila mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

„Navíc nám musí ještě podstoupit Městský soud v Brně spis o věci. Na vyřízení stížnosti nemáme žádnou konkrétní lhůtu, ale tyhle věci se vyřizují přednostně,“ dodala Sedláčková.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Škrlová si krátí čas ve vazbě četbou

Barbora Škrlová, alias Anička alias Adam, si zřejmě pomalu zvyká na pobyt ve vazební věznici. Pro ni, stejně jako pro další osoby, platí přísný vězeňský režim. Stává se v šest hodin ráno a den je ukončen večerkou v devět hodin. Mezitím má Škrlová prostor i pro některé svoje aktivity. Může kupříkladu sledovat, co se o ní píše v novinách, které si může objednat.

„Paní Škrlové byla dána možnost využít služeb naší knihovny, kterých využila. Nechala si donést pět knih,“ řekla Právu tisková mluvčí Vazební věznice Brno Soňa Haluzová. O jaké tituly se jedná, však mluvčí neupřesnila.

Na návštěvu čtyři osoby

Jednou za čtrnáct dnů mohou za Barborou do vězení přijít návštěvy. Pro tyto účely dostala „navštívenku“, kterou muže poslat těm, které by chtěla vidět.

„Dostala přidělený termín, kdy může návštěvu přijmout. Maximálně ale mohou dojít čtyři osoby,“ upřesnila Haluzová. Ve stejné vazební věznici pobývají i sestry Mauerovy, které možná Škrlovou také týraly. Možnost jejich setkání je ale podle mluvčí nulová.

Režim je podle ní nastavený tak, aby se nepotkaly ani kupříkladu při vězeňských vycházkách. Kvůli Škrlové přijala věznice i speciální opatření. „Jaká to konkrétně jsou ale nebudu sdělovat, byla přijata hlavně s ohledem na specifičnost tohoto případu,“ dodala mluvčí.

Chronologie případu

2003

Údajnou Aničku převzala do péče slovenská psychiatrička z Nitry Andrea Mentová; odborný nález k jejímu stavu vydává nejméně dvakrát i na podzim 2006.

2006

Září Kateřina Mauerová kontaktovala Jakuba Patočku kvůli „Anně“. Ten jí poté dal kontakty na čtyři lidi, mimo jiné Annu Šabatovou. Měli pomoci v legalizaci nalezence Anny.

Listopad – prosinec O „Anně“ se dozvěděli další odborníci: psycholožka, soudní znalec z oboru pediatrie a lékaři. Zhotovili na „dítě“ posudky.

2007

Březen O Anně se kvůli soudnímu projednávání kauzy poprvé oficiálně dozvěděla policie. Soud svěřil dítě bez údajné identity nepravomocně do péče Kláry Mauerové. Získala jméno Anna Mauerová, datum narození 2. prosince 1993.

10. května Soud vydal předběžné opatření a svěřil Annu a syny Mauerové (Jakuba a Ondřeje) do péče azylového zařízení Klokánek v Brně. Policie případ zveřejnila.

14. května Policie začala prověřovat verzi možné příbuznosti Mauerových s „Annou“ . Odebrala vzorky DNA. Ředitel domu dětí a mládeže Junior v Brně Karel Kincl se obrátil na policii. Uvedl, že na fotografii používané k pátrání po Anně je Barbora Škrlová, ex-zaměstnankyně Junioru.

21. května Marie Vodičková, šéfka Fondu ohrožených dětí zřizující Klokánky, uvedla, že dívka z Brna mohla být starší než 13letá dívka. Otec a prarodiče podali žádost o získání týraných chlapců do své péče.

22. května Policie připustila, že prošetřuje verzi záměny údajné Anny za Barboru. Kancelář prezidenta republiky dostala dopis tvrdící, že jej psala Anna.

Jakub Patočka řekl, že 13letá Anna nikdy neexistovala a vydávala se za ni Škrlová. Podle něj mu to řekla Kateřina Mauerová, jež to samé sdělila policii.

25. května Výsledky rozborů DNA dokázaly, že v Klokánku byla Škrlová.

26. května Ukázalo se, Škrlovou nahrazovala při odborných lékařských testech v případě potřeby dcera brněnského herce Viktora Skály.

4. června Brněnský krajský soud zrušil rozhodnutí, kterým svěřil „Annu“ do péče Kláry Mauerové. Zneplatnil i doklady o Aničce.

Září Škrlová nastoupila do základní školy Marienlyst v norském Oslu. Vydává se za 13letého Adama Fahrnera. Identitu syna jí poskytl spisovatel a divadelní dramaturg Martin Fahrner.

1. prosince Domnělý Adam se svěřil norskému psychologovi, že jej otec týrá. Proto byl umístěn norskými úřady do dětského domova.

16. prosince Škrlová alias Adam utekla z dětského domova poté, co oznámila na českou krizovou linku, že je sexuálně zneužívána. Místní policie po Adamovi vyhlásila pátrání.

2008

4. ledna V norských médiích se objevila fotografie údajného Adama. Policisté si stále myslí, že hledají hocha.

5. ledna Škrlovou objevila norská policie.

Zdroj: Novinky.cz, Právo (lh, pno)

Reklama

Související články

Případ Škrlová už obletěl svět

Bizarní příběh Barbory Škrlové dobyl svět. Zatímco její vtělení do třináctileté Aničky zasáhlo jen Česko, výlet do Norska jí zajistil zájem mezinárodní....

Výběr článků

Načítám