Hlavní obsah

Škrlové pomáhali v Norsku další sektáři

Právo, rav, tr
PRAHA

Další dvojicí Čechů, kteřá "pomáhala" vytvořit Barboře Škrlové (33) v Norsku identitu třináctiletého Adama, byli Michal Říha (32) a jeho sestra. Společně prý odvezli Škrlovou přestrojenou za Adama z krizového dětského centra v Oslu, kde předtím skončila po zásahu psychologů.

Článek

Říha má být dalším členem sekty odštěpené od Hnutí Grálu, kterou údajně vede otec Barbory Josef Škrla. První informaci přinesla MF Dnes. Škrlová loni 16. prosince odešla z centra na krátkou vycházku a podle očitých svědků nastoupila do auta, které na ni nedaleko čekalo.

S Za volantem vypůjčeného vozu s ní pak údajně Říha ujel 1600 kilometrů, než Barboru-Adama našli policisté v hotelu v Tromso. To už ale Říha ani jeho sestra na místě nebyli. Policie je zadržela v Tromso na letišti, když se chtěli vrátit do ČR. Oba pak absolvovali výslech, ale policisté je propustili a Říhovi jsou již s největší pravděpodobností zpět v Česku.

Právník: to jméno mi nic neříká

V Říhově bydlišti v paneláku na předměstí Brno-Řečkovice o víkendu nikdo neotevíral, dva sousedi nezávisle na sobě potvrdili, že ho viděli naposledy zhruba před měsícem. O Říhovi nic neví ani bývalý policista a nyní právník Josef Kolínský. „Znám některé lidi z této kauzy, ale toto jméno mně nic neříká,“ sdělil v neděli Právu.

O víkendu také poprvé podrobněji o celém případu promluvila v českých médiích ředitelka norské školy, do které Barbora od září chodila. Tamním učitelům prý Škrlová v roli Adama popsala, že ji její blízcí „mučili, hrubě bili a pálili cigaretami“.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Týráno možná až sedm dětí

„Adam říkal i to, že ho otec v dětství prodal pedofilům a že ho různí dospělí sexuálně zneužívali,“ uvedla ředitelka školy. Škrlová tak nepřímo potvrdila spekulace médií i výpovědi chlapců Ondřeje a Jakuba Mauerových o tom, že stejně jako oni byla týrána. Totéž si myslí i ředitelka Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková, podle které Barboru zřejmě někdo týral již v jejím dětství.

V neděli v TV Prima Vodičková uvedla, že za celým případem může stát sektářství a zřejmě finanční zájmy dobře organizované skupiny lidí v ČR. Ti podle ní mohli záběry týraných a zneužívaných dětí prostřednictvím internetu prodávat.

Počet týraných však nemusí být konečný. Barbora v roli Adama totiž nakreslila v norské škole obrázek, na němž bylo celkem sedm očíslovaných dětí s krvavými ranami na rukou a nohou. Nad nimi stál muž a hrozil jim.

Autorka kresby prý učitelům vysvětlila, že má na obrázku číslo sedm. Poté, kdy pedagogové kresbu viděli, upozornili na případ policii a Škrlová pak skončila v dětském krizovém centru. Nikdy prý neuvedla jména dětí, které měly být také týrány. Podle ředitelky školy Škrlová mohla učitelům popisovat to, co se ve skutečnosti dělo nejen jí, ale také Ondřejovi a Jakubovi.

Mravenci sektou

Za vším má stát podivná sekta vedená Josefem Škrlou, která svou identitu skrývala pod hlavičkou turistického oddílu Mravenci. Ve skupině se už před lety setkali všichni hlavní aktéři kuřimské kauzy. Figuroval tam například brněnský herec Viktor Skála, který loni na jaře posloužil jako otec Aničky-Barbory.

„Nezlobte se, víc vám k celému případu neřeknu, chci chránit klid svých dětí,“ řekl herec. Členem oddílu měl být i divadelní dramaturg a spisovatel Martin Farhner (43), který v Norsku vydával Škrlovou za svého syna Adama.

K Mravencům prý patřil již od svých patnácti let i Říha, který byl údajně pod silným vlivem vedoucího sekty Škrly. Právě on byl pro Škrlovou po jejím loňském květnovém útěku z brněnského centra Klokánek do zahraničí spojením s Českem

Reklama

Související články

Případ Škrlová už obletěl svět

Bizarní příběh Barbory Škrlové dobyl svět. Zatímco její vtělení do třináctileté Aničky zasáhlo jen Česko, výlet do Norska jí zajistil zájem mezinárodní....

Výběr článků

Načítám