Hlavní obsah

Mělnická policie zabavuje kvůli alkoholu a dokladům auta

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MĚLNÍK

Mělnická policie přitvrdila proti řidičům bez dokladů a alkoholikům. Pokud hlídka opakovaně narazí na šoféra, který nemá řidičský průkaz, případně řídí pod vlivem alkoholu, zabaví mu auto. Na policejním parkovišti ve středu už stálo devět zabavených aut.

Článek

„Je to zřejmě jediná možná zbraň na ty, kteří opakovaně řídí bez dokladů. Něco jiného je, když člověk jednou zapomene řidičák doma, to auto samozřejmě nezabavíme, ale pokud opakovaně chytíme někoho, kdo řidičák ani nikdy neměl nebo má zákaz řízení, a přesto sedí za volantem, pak mu auto zabavíme,“ řekla Právu mluvčí mělnické policie Štěpánka Mikulenčáková. Stejně postupují u člověka, který má víc než 1 promile alkoholu v krvi.

Nachytán devětkrát

V loňském roce mělničtí policisté nachytali skoro dva tisíce hříšníků bez řidičáku, se zákazem řízení nebo pod vlivem alkoholu, na které nepomáhala ani hrozba vězení či jiné tresty. „Měli jsme tady dokonce případ muže z Kralup nad Vltavou, kterého jsme takto chytili devětkrát,“ uvedla Mikulenčáková. Mělnická policie je nejspíš v Česku první, která nechá chronicky bezohledné řidiče po jejich odhalení jít dál pěšky.

„Když ne každý den, tak ob den určitě někoho takového hlídky zadrží, ale nedošlo to tak daleko, že bychom zabavovali auta, ačkoli to zákon umožňuje,“ připustil mluvčí mladoboleslavské policie Ladislav Beneš.

Řízení bez příslušného řidičského oprávnění je přitom trestný čin, za který může řidič skončit až na rok ve vězení. Navíc policisté potvrzují, že tito lidé často způsobí dopravní nehody. To byly důvody, proč se mělnická policie rozhodla přitvrdit.

O auto muže řidič přijít natrvalo

Odhodlali se k tomu už před koncem minulého roku. Řidič auto, se kterým páchá trestný čin, buď vydá dobrovolně, nebo se čeká na příkaz státního zástupce k odnětí auta. „Pak se koná soud, který může rozhodnout o propadnutí vozu do majetku státu, nebo auto vrátí a uloží jiný trest. To už je ale na rozhodnutí soudu,“ dodala Mikulenčáková.

Reklama

Výběr článků

Načítám