Hlavní obsah

Muž dostal sedm let za znásilnění školačky

– NÁCHOD
Právo, Jiří Bednář

Až dvanáctileté vězení hrozilo Jaroslavu Baldrychovi (39) z Jetřichova na Náchodsku za to, že v letech 2006 až 2007 několik měsíců znásilňoval dívku, které tehdy bylo sedm let. Senát Krajského soudu v Hradci Králové Baldrycha ve středu potrestal sedmi lety žaláře. Musí se také podrobit ochrannému psychiatrickému léčení.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Jaroslav Baldrych před soudem

Článek

Soud Baldrycha uznal vinným z trestných činů znásilnění a ohrožování mravnosti. V bytě a ve sklepě jednoho z náchodských domů dívku opakovaně fotil nahou, přitom ji hladil po těle, zejména v podbřišku a na přirození. Dívka také musela obžalovanému fotografovat jeho genitálie a přitom mu sahat na pohlavní úd. Na svém počítači pak školačce pouštěl pornografické obrázky a filmy.

„Přitom obnaženou nezletilou držel na klíně, sám se odhalil a požadoval po ní, aby mu třela pohlavní úd,“ napsala v obžalovacím spise státní zástupkyně Hana Flídrová. Provozoval s dívkou různé sexuální praktiky, i když znal její věk. Jak zjistili znalci, u dívky v došlo důsledku toho k rozvoji posttraumatické stresové poruchy, která trvá do současné doby a má nejistou prognózu vývoje.

Baldrych, který do svého zatčení pracoval jako celník, čin částečně přiznal a vyjádřil nad svým jednáním lítost. Jeho obhájce Jiří Slezák hovořil o tom, že Baldrych byl tehdy pod těžkým psychickým tlakem kvůli tomu, že jej šikanoval zaměstnavatel. „Sám sebe považoval za osobu diskriminovanou a napětí zmírňoval autoerotikou, k čemuž si později bohužel přizval nezletilou,“ řekl advokát.

Znalci: má velkou šanci na resocializaci

Znalci zjistili, že Baldrych školačce nahrazoval otce, velmi k němu přilnula a proto jej navštěvovala opakovaně, i když praktiky, které musela strpět, jí byly nepříjemné. Obžalovanému hrozil mnohem vyšší trest, ale soudci při rozhodování zohlednili jeho dosavadní bezúhonný život, projevenou lítost, přiznání či spolupráci při vyšetřování, ale hlavně posudky znalců, kteří uvedli, že Baldrych má velkou šanci na resocializaci.

Rozsudek není pravomocný, neboť Flídrová se hned po jeho vyhlášení odvolala. „Podle mého názoru je trest nepřiměřeně mírný. Odpovídající by bylo alespoň osm a půl roku a psychiatricko-sexuologické léčení, a to přitom beru v úvahu všechny polehčující okolnosti. Na druhou stranu je třeba vzít v úvahu věk poškozené dívky, která byla naprosto bezbranná a naivní,“ vysvětlila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám