Hlavní obsah

Manažeři Hyundai v Česku obětí zpronevěry

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FRÝDEK-MÍSTEK

Terčem zpronevěry se stalo v České republice čtrnáct důvěřivých členů vrcholového vedení národní pobočky automobilky Hyundai, která v Nošovicích na Frýdecko-Místecku staví svůj první výrobní závod v Evropě. Dnes již bývalý zaměstnanec automobilky Tomáš Štefan je již obžalován z toho, že zpronevěřil 667 tisíc korun, které mu postupně svěřilo 14 korejských manažerů.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný Tomáš Štefan u Okresního soudu ve Frýdku-Místku.

Článek

Štefan, který strávil téměř půl roku ve vazbě, ve středu stanul před Okresním soudem ve Frýdku-Místku. Rozsudek by mohl padnout v únoru.

Pětatřicetiletý Tomáš Štefan, který pracoval jako asistent korejského vedení, si díky perfektní znalosti angličtiny a serióznímu vystupování získal u svých korejských nadřízených takovou důvěru, že ho v září roku 2006 požádali o osobní službu nad rámec pracovních povinností.

„Protože neumím česky a neznám české zákony, požádal jsem ho, aby mi zprostředkoval pojištění soukromého auta, které jsem si nechal přepravit z Koreje,“ řekl u soudu jeden z manažerů. Štefanovi podle svých slov svěřil 9,5 tisíce korun. Teprve po půl roce ale zjistil, že auto pojištěno není.

Řada jeho kolegů utrpěla mnohem vyšší škodu - Štefanovi zaplatila za to, že za jejich soukromá auta, přivezená z Koreje, zaplatí nejen pojištění, ale také clo, které tvoří největší část škody. Veškeré jednání se odehrávalo vždy mezi čtyřma očima a bylo založeno na vzájemné důvěře. „Mám to pouze ve své paměti,“ konstatoval Korejec.

Mluvčí společnosti Hyundai Petr Vaněk řekl, že protože případ se pohybuje v osobní rovině mezi členy vedení firmy a obžalovaným Tomášem Štefanem, nebude k němu automobilka zaujímat žádné stanovisko. „V korejské firmě jsou hlavními hodnotami loajalita vůči společnosti a respekt a úcta k nadřízeným. Proto je takové chování obžalovaného pro management nepochopitelné a neomluvitelné,“ konstatoval Vaněk. „Šlo o první a doufáme, že i poslední případ, kdy se něco takového stalo,“ dodal.

Hlavní líčení bude pokračovat během února. Obžalovaný muž má do té doby šanci alespoň částečně napravit, co spáchal. „Dostal šanci, aby nahradil škodu. Uvidíme, jak se k tomu postaví,“ řekl soudce, který Štefana propustil z vazby.

Reklama

Výběr článků

Načítám