Hlavní obsah

Vrchní soud zpřísnil trest za brutální znásilnění

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Na 7,5 roků za mříže poslal v úterý Vrchní soud (VS) v Olomouci čtyřiačtyřicetiletého Zdeňka Šmídka z Brna za to, že znásilnil svou o rok starší družku tak brutálně, že na následky zranění zemřela. Vyhověl tak odvolání státního zástupce proti verdiktu Krajského soudu v Brně, který loni 5. října Šmídkovi vyměřil čtyřletý trest, když jeho jednání kvalifikoval jen jako ublížení na zdraví.

Foto: Marek Petr, Právo

Odsouzený Zdeněk Šmídek

Článek

Zároveň mu soud uložil ústavní sexuologické ochranné léčení.

Šmídek, jak vyplynulo u soudu, v noci ze 16. na 17. února loňského roku v brněnském bytě pod vlivem alkoholu a s cílem sexuálně se vzrušovat, využil toho, že jeho družka byla ve stavu těžké opilosti, a tudíž nebyla schopna jakékoliv reakce či obrany.

Provozoval na ní násilné sexuální praktiky a přitom ji opakovaně udeřil do různých částí těla, čímž jí způsobil zranění, která ve spojení s těžkou otravou alkoholem a dušením vedla k srdečnímu selhání poškozené a jejímu úmrtí. Takto jednal i v důsledku poruchy sexuální preference – sadismu.

U soudu tvrdil, že byl opilý a nic si nepamatuje. „Je mi líto, co se stalo. Ztratil jsem člověka, kterého jsem měl strašně rád,“ uvedl u Šmídek.

Státní zástupce namítal, že poškozená byla ve stavu velmi těžké opilosti, kdy nebyla schopna vnímat a bránit se jednání obžalovaného. Její stav byl na úrovni bezvědomí, nemohla tedy ani z počátku souhlasit se sexuálními praktikami obžalovaného, a z toho důvodu je na místě kvalifikovat jednání obžalovaného shodně s podanou obžalobou jako znásilnění s následkem smrti a nikoliv jako pouze trestný čin ublížení na zdraví.

Trest je prý dostačující

Olomoucký Vrchní soud argumenty akceptoval. „Jednání obžalovaného bylo po celou dobu jednoznačně sexuálně motivováno. Proto jsme ho museli překvalifikovat,“ řekl Právu mluvčí soudu Petr Angyalossy.

K trestu, který je pod hranicí trestní sazby (ta činí 10 až 15 let), pak dodal: „V důsledku jeho úchylky, resp. poruchy, za kterou nemůže, se snížila jeho schopnost ovládat své jednání. Za takové situace a v kombinaci s ústavní sexuologickou ochrannou léčbou lze nižší trest uložit. Navíc se takového jednání dopustil poprvé. Těch sedm a půl roku je podle našeho názoru dostačující,“ vysvětlil Angyalossy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám