Hlavní obsah

Trestných činů za volantem je patnáctkrát více

Právo, Hynek Paštěka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet trestných činů spáchaných řidiči na českých silnicích dramaticky vzrostl. Zatímco v červenci až září ministerstvo dopravy registrovalo 473 trestných činů, v říjnu až prosinci jejich počet stoupl na neuvěřitelných 7373, tedy více než patnáctkrát.

Článek

Nejčastěji se řidiči usedali za volant motorového vozidla bez příslušného řidičského oprávnění , což se stalo v 3089 případech. A 2897 hříšníků se dopouštělo ohrožení pod vlivem návykové látky ve stavu vylučujícím způsobilost k jízdě.

„Jsou to překvapivá čísla. Myslím si, že se na nich podepsala především změna metodiky práce dopravní policie a její zvýšená aktivita,“ řekl Právu dopravní expert Stanislav Huml.

Ředitel dopravní policie Martin Červíček před časem deklaroval připravenost policie zaměřit se na konkrétní trestné činy a skupiny řidičů, kteří se jich dopouštějí nejčastěji. „Za poslední čtyři měsíce jsme zdvojnásobili počet dopravně bezpečnostních akcí a to nemluvím o běžném dohledu. To se na statistikách zcela určitě projevilo,“ řekl Právu Červíček.

Celkem v posledních třech měsících obce s rozšířenou působností evidovaly 165 785 přestupků a trestných činů. Muži spáchali 140 457 přestupků a trestných činů, ženy překročily pravidla ve 25 328 případech.

V posledním čtvrtletí se řidiči dopustili každý den v průměru 1802 bodovaných přestupků a trestných činů. Nevíce se jednalo o překročení rychlosti v obci o méně než 20 kilometrů v hodině, a to v 39 procentech případů. Následuje porušení povinnosti vyplývající ze zákazové nebo příkazové značky s 15 procenty a porušení povinnosti být za jízdy připoután bezpečnostním pásem nebo užít ochrannou přílbu s deseti procenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám