Hlavní obsah

Policie by mohla hledat pohřešované přes mobil

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
PRAHA

Ztratilo se vám dítě cestou ze školy? Pohřešujete babičku? A chcete po policii, aby vám je našla přes jejich mobil? Máte smůlu. Zatím. Policisté v takových případech nemohou u operátorů žádat, aby jim vyhledali, kde se osoba s telefonem zrovna nachází.

Článek

Podle zákona totiž lokalizaci konkrétního mobilu může policie žádat, jen pokud jde o pátrání v rámci nějakého již zahájeného trestního řízení.

To by se ale mohlo v budoucnu změnit. Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) ve svém návrhu nového policejního zákona chce policistům pomoci tím, že by si mohli údaje o uskutečněných hovorech vyžádat při jakémkoli pátrání v rámci svých povinností.

Navíc jim pro takové případy chce umožnit žádat po bankách přehled o použití platební karty či po zdravotnických zařízeních informace o ošetření.

Žádný hovor, jen zjištění místa

„To vše ale bychom mohli použít jen pro potřeby samotného pátrání, nejde o zásah do soukromí těch lidí. Jde výhradně o určení místa, kde se dotyčná osoba vyskytovala,“ řekl Právu vedoucí odboru pátrání policejního prezidia Ladislav Kadeřábek.

Současný zákon je podle něho velice vágní a umožňuje různé výklady, například tam, kde se vyžaduje souhlas s lokalizací telefonu.

Současný zákon je podle něho velice vágní a umožňuje různé výklady, například tam, kde se vyžaduje souhlas s lokalizací telefonu.

„Policie po případu sedmileté holčičky z Kladenska, kdy právě mobil pomohl k její záchraně, dospěla k výkladu, že jde-li o nezletilé děti, pak jejich souhlas není třeba, ale stačí vyjádření jejich zákonného zástupce, a tím jsou rodiče,“ řekl Kadeřábek.

Podle něj takový postup už není možný u pohřešovaných starých lidí, pokud nebyli zbaveni svéprávnosti.

Nevěrníky hledat nebudeme

Kadeřábek se zneužití neobává. „Bude se každý případ posuzovat individuálně. Ale zneužít se dá jistě všechno. Pochybuji, že by se dal souhlas k takovému postupu, kdyby třeba manželka nechala takto hledat nevěrného manžela,“ řekl.

Počet osob, po kterých je policií vyhlášeno pátrání, podle statistik neustále stoupá. Jak Langer uvádí v odůvodnění zákona, je to kolem 30 tisíc případů ročně, ať už jde o zločince, nebo o ztracené lidi. Pachatelů závažné trestné činnosti je jen třetina z toho velkého počtu.

Reklama

Výběr článků

Načítám