Hlavní obsah

Uherskohradišťsko vyděsily hořící pneumatiky

Novinky, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

UHERSKÉ HRADIŠTĚ
Aktualizováno

V pátek před polednem vypukl v areálu bývalého kravína mezi Přečkovicemi a Bojkovicemi na Uherskohradišťsku mohutný požár skladu pneumatik. Do boje s plameny bylo nasazeno několik desítek hasičů a mnoho techniky. Odpoledne velitelský štáb rozhodl, že útok na oheň by přinesl velké ekologické škody a místo požáru se nechá pod kontrolou vyhořet.

Foto: Právo

Oheň zachvátil sklad pneumatik na Uherskohradišťsku.

Článek

„I přes to, že je budova osamocena mimo další zástavbu, jde o nebezpečnou situaci. Jedná se o velký požár,“ řekl Novinkám odpoledne mluvčí zlínských hasičů Ivo Mitáček.

„I přes to, že je budova osamocena mimo další zástavbu, jde o nebezpečnou situaci. Jedná se o velký požár,“ řekl Novinkám odpoledne mluvčí zlínských hasičů Ivo Mitáček.

Mohutný oblak černého dýmu bylo po poledni vidět i desítky kilometrů daleko. Velitel zásahu si po dvanácté hodině vyžádal další posilové jednotky, protože oheň se stále rozhoříval a hasičům se plameny nedařilo dostat pod kontrolu.

Velitelský štáb v 15. hodin rozhodl o dalším postupu. „Hasiči dali na doporučení hygieniků a pracovníků z odboru životního prostředí a plánovaný frontální útok na oheň odložili. Důvodem je skutečnost, že intenzita ohně se výrazně snížila a případný zásah by způsobil velké ekologické zatížení pro okolí,“ řekl po třetí hodině Novinkám Mitáček.

Požár pneumatik na Uherskohradišťskufoto: Právo/Jiří Růžička

Před tím hasiči na místo vyslali celkem jedenáct jednotek s osmnácti zásahovými vozidly, z čehož je třináct cisteren. Celkem bylok zásahu připraveno 75 hasičů z okolí.

Hasiči nechají místo kontrolovaně vyhořet

Po 18. hodině hasiči zredukovali počet zasahujících jednotek na dvě. Čerstvé posádky dostaly za úkol hlídat požářiště až do úplného vyhoření. "Kdy místo požáru vyhoří, bude záležet na nočních povětrnostních podmínkách, předpokládáme, že k tomu dojde během sobotních ranních hodin, ale jsme připraveni hlídat místo i během víkendu," řekl po 20. hodině Novinkám Mitáček.

Objekt je ve špatném stavu a po zkušenostech z loňského podobného požáru v Uherském Brodě souhlasili s odborníky na životní prostředí, že hasivo by se nekontrolovatelně dostalo do spodních vod a okolních polí. Stav chátrajícího areálu je totiž velmi špatný.

Požár pneumatik na Uherskohradišťskufoto: Právo/Jiří Růžička

„Horní část hořících pneumatik během odpoledne výrazně prohořela a zásahem by došlo k tzv. nedokonalému hoření, což by způsobilo další ekologickou zátěž. Ta by byla horší, než současné hoření,“ řekl Mitáček.

foto: Mapy.cz/Ondřej Lazar Krynek

Hustý oblak dýmu se valil směrem na Přečkovice, Luhačovice, Biskupice a dál tímto směrem. Prostřednictvím zástupců obcí hasiči varovali občany, aby nevětrali. Zejména děti a senioři by se neměli pohybovat venku.

Mohutný černý dým se valí na obce v okolí. Foto: Pro Novinky Zbyněk Savara.

Hoří pneumatiky v betonové silážní jámě v bývalém kravíně o rozměrech asi padesát krát deset metrů. Celý tento prostor je v plamenech, rozšíření napomohl silný vítr. „V prvních fázích požáru byl požár nad naše síly,“ řekl po poledni Novinkám Mitáček.

Příčinou nedbalost dělníků

Na místo se dostavili už také hasičští vyšetřovatelé. Ti poměrně rychle určili příčinu neštěstí. Stojí za ním nedbalost dvou dělníků. Plamenem plynového hořáku rozpalovali železné konstrukce kójí s uloženými pneumatikami a rozebírali je. Při práci začaly pneumatiky hořet a oheň vítr rychle rozfoukal.

Podobný požár před půl rokem

V kraji hořely pneumatiky už v červnu loňského roku. Požár vypukl ve skladu v nedalekém Uherském Brodu. Hasičům spolu s těžkou armádní technikou trvalo několik dnů, než se podařilo plameny zlikvidovat. Hořely tisíce tun pneumatik.

Reklama

Související témata:

Související články

V Uherském Brodu hoří tisíce tun pneumatik

V Uherském Brodu vypukl ve čtvrtek velký požár ve skladu pneumatik. Podle hasičů hoří na v areálu společnosti Kovosteel hromada až deseti tisíc tun pneumatik....

Výběr článků

Načítám