Hlavní obsah

Vražda Honzíka: dvojice hází vinu jeden na druhého

Právo, Jakub Troníček
ÚSTÍ NAD LABEM

Kdo ve skutečnosti zavraždil pětiletého Honzíka Rokose a proč? To je jedna z klíčových otázek, na kterou budou nyní hledat odpověď severočeští kriminalisté. Chlapcova matka Antonie Stašková se sice spolu se svým přítelem Pavlem Greplem k vraždě přiznala, zároveň ale podle informací Práva hází vinu jeden na druhého.

Článek

Tělo ubodaného chlapce objevili v pátek pozdě večer mostečtí strážníci v autě v Českých Zlatnících na Mostecku, ve kterém Stašková s Greplem seděli. Předtím policie po Honzíkovi pět měsíců marně pátrala.

„Přiznání tam je, ale v jejich výpovědích jsou určité rozpory ohledně pachatele. Oba dva de facto tvrdí, že to udělal ten druhý,“ řekl Právu zdroj dobře obeznámený s vyšetřováním celého případu.

Mluvčí severočeské policie Jarmila Hrubešová ve středu informovala, že Staškovou i jejího druha budou nyní zkoumat znalci z oboru psychologie i psychiatrie. Kdy budou znalecké posudky hotovy, zatím podle Hrubešové není jasné.

Podle vyšetřovatelů chtěla dvojice na místě svého zatčení ve Zlatníkách pouze přenocovat. Co chtěli dál dělat s chlapcovým tělem, zatím není jasné. Podle informací médií přitom už mrtvého chlapce před dvěma týdny zakopali u Žďárku blízko Ústí, ale místo se jim nezdálo, a tak ho zase vykopali.

„Raději ho zabila, než aby ho vrátila“

Tajemstvím zatím zůstává i motiv otřesného činu, podle jedné z vyšetřovacích verzí mohl např. chlapec dvojici začít překážet. Honzíkův otec Roman Rokos v této souvislosti připomněl, že dvojice už nemohla mít prostředky na to, aby chlapce uživila.

„Navíc je pravděpodobné, že už si po několika měsících na útěku začal velmi intenzivně stěžovat,“ nechal se slyšet Rokos. Zároveň ale dodal, že podle jeho názoru šlo o dlouho připravovanou akci. „Myslím si, že to byla především určitá msta. Než aby mi syna vrátila, tak ho radši trápila vláčením po republice a nakonec i zabila,“ řekl na adresu Staškové Honzíkův otec.

Policie prověří i úmrtí dalších dvou synů Staškové

Žalobkyně Lenka Bradáčová z ústeckého krajského státního zastupitelství, která má případ na starosti, ve středu také potvrdila, že kromě smrti Honzíka se policie zaměří i na okolnosti, za kterých na přelomu 80. a 90. let zemřeli v ani ne ročním věku další dva synové Staškové.

„Bude nás to určitě zajímat. Pokud v této souvislosti narazíme na skutečnosti, které by ukazovaly na možný trestný čin, předáme samozřejmě celou věc kriminalistům v západních Čechách, kde tehdy Stašková žila,“ uvedla Bradáčová.

Pochybily úřady?

Honzíkův otec v souvislosti s případem kritizuje práci úřadů, poukázal např. na to, že právě nejasnou minulost Staškové měl vzít v potaz okresní soud v Táboře při rozhodování o tom, za jakých okolností smí Stašková svého syna vídat. O pomoc žádal i ombudsmana.

„Když mi soud svěřil Honzíka do péče, tak jsem požadoval, aby ho směla vídat pouze v mé přítomnosti. Soudkyně ale rozhodla, že ho musím každý sudý víkend dávat jeho matce k dispozici, aby si ho odvezla. Kdyby si soud zjistil všechny detaily z její minulosti, tak by možná zněl verdikt jinak,“ konstatoval Rokos.

Podle mluvčí ministerstva spravedlnosti Zuzany Kuncové však táborský soud postupoval správně, alespoň co se procesních záležitostí týká. „Provedli jsme zběžnou kontrolu spisu a nezaznamenali jsme při ni žádné pochybení. Soud postupoval standardně a bez jakýchkoliv průtahů,“ uvedla Kuncová.

Podle otce postupovala policie špatně

Rokos ve středu také znovu zopakoval, že v případu podle něj chybovala i táborská policie, která po Honzíkovi pátrala poté, co Stašková nerespektovala rozhodnutí soudu a syna unesla. „

Vyšetřovatelce jsem velmi často volal, protože scházet se se mnou nechtěla. Ale vždycky jsem dával informace jen já jí, policie pro mne nic neměla. Jsem přesvědčený, že postupovala pomalu a nevyužila všech možností, které při pátrání měla,“ řekl Rokos, který po synovi sám intenzívně pátral.

Vysvětlil zároveň, že vyšetřovatelka např. odmítla jeho žádost, aby pátrání více medializovala, nebo aby do něj zahrnula i přítele Staškové Grepla. „Byl jsem přesvědčený, že jsou spolu a že on je také tím, který se místo ní objevuje na veřejnosti,“ poznamenal Rokos.

Postup táborských vyšetřovatelů už na popud ministra vnitra Ivana Langera (ODS) vyšetřuje kontrolní odbor jihočeského krajského policejního ředitelství. „Pokud dojdou k závěru, že zde existuje podezření na spáchání nějakého trestného činu ze strany policistů, budeme se tím určitě zabývat,“ řekla k tomu mluvčí Inspekce ministra vnitra Martina Lídlová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám