Hlavní obsah

U Valašského Meziříčí uniklo 1000 litrů kyseliny

LEŠNÁ
Aktualizováno

V průmyslové zóně Lešná u Valašského Meziříčí uniklo ve středu večer asi 1000 litrů nebezpečné kyseliny chlorovodíkové. Jedna žena byla zraněna, záchranáři ji odvezli do nemocnice. Na místě zasahují hasiči i specialisté z valašskomeziříčské chemičky Deza.

Článek

"Obyvatelé nebyli přímo ohroženi, protože firma stojí samotná v poli mimo obytnou zónu," řekl mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Ivo Mitáček.

Mluvčí Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Petr Olšan řekl, že mladou ženu odvezli zdravotníci na interní oddělení valašskomeziříčské nemocnice. "Nadýchala se zplodin, ale podle informací není ve vážném stavu," upřesnil mluvčí.

K úniku došlo při nakládce barelu s chemikálií vysokozdvižným vozíkem, jehož vidle barel poškodily. Z výrobní haly bylo okamžitě evakuováno asi 35 zaměstnanců.

Hasiči sháněli množství vápna 

Záchranářům se podařilo sehnat velké množství vápna, které zabránilo dalšímu šíření látky do prostoru. Zasaženo bylo asi 400 metrů čtverečních plochy. Uniklou látku hasiči ředili nejen vápnem, ale také velkým množstvím vody, koncentrát poté odváděli do záchytných jímek vybudovaných uvnitř haly.

Kyselinu chlorovodíkovou používá společnost v malých koncentrátech na čistění výrobků - autodílů. V barelu byl při havárii její pětatřicetiprocentní koncentrát.

"V současné době se zaměstnanci pomalu do haly vracejí. Záchranáři budou na místě zhruba do půlnoci," doplnil mluvčí krajských hasičů.

Kyselina chlorovodíková je vodným roztokem chlorovodíku, což je štiplavý jedovatý plyn. Plynný chlorovodík je bezbarvý, silně dráždivý plyn, leptá sliznice, pokožku a způsobuje slzení. Podobné účinky má i kyselina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám