Hlavní obsah

Bilance Silvestra: pět mrtvých, desítky požárů

Právo, Novinky, ČTK, mhr, vor
PRAHA
Aktualizováno

Záchranáři, hasiči a policisté se na Silvestra nenudili. Přes noc vyjížděla záchranka v Praze k 258 případům. Jeden dům musel být evakuován kvůli světlici. V Mnichovicích (Praha-východ) vypadl z balkónu pětiletý chlapec a s podezřením na úraz hlavy byl letecky dopraven do Thomayerovy nemocnice. Na jihu Čech uhořel člověk v chatce, další zemřel při požáru v Třinci a na Šumpersku se jeden muž utopil. Další dva lidé zemřeli při autonehodě.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Výbuchy petard na Václavském náměstí v Praze

Článek

"V časovém rozmezí 19.00 - 02.00 jsme zaznamenali 55 zásahů souvisejících s oslavami konce roku. Jednalo se v naprosté většině o intoxikace alkoholem, zranění v důsledku pádů v opilosti, řezná poranění a nevolnosti. Zábavní pyrotechnikou byli zraněni 2 lidé," sdělila Novinkám v úterý ráno mluvčí pražských záchranářů Jiřina Ernestová.

Odpoledne doplnila, že celkový počet výjezdů za celou noc se vyšplhal na 258. Jen na Václavském náměstí v Praze muselo být ošetřeno 46 lidí. Zejména po půlnoci bylo podle mluvčí zatížení záchranné služby 3,5krát větší než v běžné dny.

Mluvčí hasičů Vít Pernica zaznamnenal osmnáct požárů, škodu předběžně odhadl na 53 000 korun. Šlo ale hlavně o kontejnery. "Tři požáry byly v obytných budovách - dva balkóny a jeden světlík a chodba," uvedl Pernica.

Nejvážnějším zásahem hasičů byl požár ve světlíku a chodbě domu v Ukrajinské ulici v Praze 10. Požár způsobila světlice, která zapadla do světlíku. Hasiči museli evakuovat 13 lidí. V Poznaňské ulici v Praze 8 likvidovali požár na balkoně, uhasit museli i dvě ohniště založená v přírodě v okolí ulice Na Baních na Zbraslavi.

"Hasičům letos pomohlo počasí - díky včerejšímu oteplení, které přineslo zvýšení přirozené vlhkosti porostů, byly výrazně omezeny požáry parkových porostů a požáry v přírodním prostředí," konstatoval mluvčí. Policisté museli zakročit proti lidem, kteří ve Vodičkově ulici házeli pyrotechniku na projíždějící tramvaje a také proti kapsářům.

Od pěti se uklízí

V pět hodin ráno začal úklid hlavního města. "Budeme mít zhruba 110 pracovníků na ruční čištění, 25 strojů od velkých samosběrů po malé multikáry a v centrální části bude 21 velkoobjemových kontejnerů," řekl mluvčí Technické správy komunikací Tomáš Mrázek.

Správa uklízí celé centrum Prahy, s výjimkou horní části Václavského náměstí, kde úklid zajišťuje televize Nova, která si tento prostor pronajala pro svou silvestrovskou podívanou. To samé se týká dolní části Václavského náměstí a Staroměstského náměstí, kde se konají vánoční trhy a úklid si zajišťuje pořádající firma, uvedl mluvčí.

Hrubý úklid by měl být hotov do 12 hodin. "Maximální čas, do kdy by to mělo být kompletně vyčištěno, je 17 hodin," řekl Mrázek. Pokud by ale začal padat sníh, muselo by být nasazení strojů i lidí větší a úklid by trval déle podle toho, kolik sněhu by napadlo, upozornil.

Silvestr v regionech

Dost práce měli záchranáři a hasiči i v regionech. V jihočeských Chotýčanech uhořel na Silvestra neznámý muž a v Drahotěšicích se postřelil opilý muž, který zbraní ohrožoval svou družku.

Čtyři lidi s poraněním rukou po manipulaci se zábavní pyrotechnikou museli v průběhu noci na Nový rok ošetřit traumatologové v olomoucké Fakultní nemocnici.

„Jednoho sedmnáctiletého mladíka ze Šternberka přijímali s vážným poraněním ruky ještě před 23. hodinou a byl operován v souvislosti s utržením prstu na ruce. Další muž s roztrženou rukou byl z kapacitních důvodů transportován k ošetření do Brna. Ostatní pacienti byli ošetřeni ambulantně,“ řekl Právu v úterý mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

Vážné zranění utrpěl krátce po půlnoci na Horním náměstí v Olomouci čtyřiadvacetiletý muž, když po strkanici u sloupu Nejsvětější Trojice upadl z asi dvoumetrové výšky. „Byl hospitalizován na jednotce intenzivní péče Neurochirurgické kliniky v bezvědomí s těžkým poraněním hlavy,“ dodal Havrlant.

Jednašedesátiletý muž utonul poslední den minulého roku v říčce Třebůvce v Lošticích na Šumpersku. „Jeho tělo bylo nalezeno okolo 16. hodiny. Muž byl pravděpodobně opilý a do říčky spadl,“ řekl Právu v úterý mluvčí šumperské policie Miloslav Svatoň. Bližší okolnosti případu jsou podle něj dosud předmětem šetření. Byla nařízena soudní pitva muže.

V Moravskoslezském kraji byla silvestrovská noc poměrně klidná, podle policie i hasičů se v regionu nestala žádná mimořádná událost. Celkem šest menších požárů se obešlo bez vážnějších zranění a velkých škod. K desítkám případů ale vyjížděli krajští záchranáři. Ošetřovali lidi, kteří se v opilosti zranili nebo byli napadeni na ulicích a v restauracích, řekl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

"Z pohledu hasičů byla oslava nového roku velmi klidná. Ani u jednoho z šesti menších požárů se nedalo přesně určit, zda oheň způsobily petardy nebo světlice. Hasičům nebyl nahlášený žádný požár vánočního stromečku," uvedl mluvčí krajských hasičů Petr Kůdela. Hasiči podle něho likvidovali v Třinci, Kopřivnici a Ostravě hořící plastové kontejnery. V Novém Jičíně hasili dutinu stromu, v Hlučíně na Opavsku vyjeli před půlnocí k požáru uhlí ve sklepě rodinného domku a v Karviné uhasili hořící dodávku. Jednaaosmdesátiletý muž zemřel při požáru rodinného domu v Třinci-Lyžbicích na Frýdecko-Místecku. Jeho tělo objevili hasiči ráno.

Napilno měli v noci na severu Moravy záchranáři, kteří začali po 01:00 vyjíždět k desítkám případů. "Agrese mezi lidmi se začala zvyšovat. Ošetřili jsme nejméně deset lidí, které v opilosti někdo napadl na ulici nebo v restauraci. Další lidé se při oslavách drobně zranili. Vyjížděli jsme také k běžným událostem jako bolesti břicha z přejedení," upřesnil Humpl. Lékaři podle něho ošetřili také řadu epileptiků, kteří vzhledem ke své nemoci vypili příliš alkoholu.

Silvestrovské oslavy na jihu Moravy poznamenala dopravní nehoda, při níž zemřela šestasedmdesátiletá žena. Dalších pět účastníků nehody odvezli záchranáři do nemocnic. Lidé slavili příchod Nového roku popíjením, 13 podnapilých skončilo na záchytné stanici a záchranáři ošetřovali desítky dalších zraněných opilců.

V Bzenci na Hodonínsku byla sedmnáctiletá dívka po požití neznámé drogy v tak vážném stavu, že ji odvezli na ARO kyjovské nemocnice. Dopoledne byla po vyšetřeních propuštěna. Záchranáři pomáhali také dalším osmi mladým lidem, kteří nadmíru plili. Nejmladšímu z nich bylo 14 let.

O silvestrovské noci vyjížděli záchranáři ke 135 případům. Pomáhali například osmatřicetiletému prochlazenému muži, který v Brně-Obřanech spadl do řekly Svitavy. Ošetřili i pětatřicetiletého muže, kterému vybuchující petarda poranila nohy.

Hasiči v Královéhradeckém kraji o silvestrovské noci vyjížděli k osmi požárům. V noci také úspěšně pátrali po dvou lidech, kteří zabloudili Broumovských stěnách na Náchodsku. Nejzávažnějším úrazem při půlnočních ohňostrojích bylo zranění oka jednoho muže v Lužci na Hradecku. Policie žádný závažnější případ narušení veřejného pořádku dnes ráno hlášený neměla.

Největší požár se škodou za asi 350 000 korun likvidovalo šest jednotek hasičů kolem 20:00 v Říčkách na Rychnovsku. Hořela tam stodola sloužící jako sklad stavebního materiálu. Hasiči také v noci vyjížděli k požáru bytu v Hradci Králové, půdy v Nové Pace a kůlny v Choustníkově Hradišti. Na různých místech také hasili několik hořících popelnic a kontejnerů na odpad.

Dvě hodiny po půlnoci hasiči v Broumovských stěnách pátrali po dvou lidech, kteří v podnapilém stavu ztratili orientaci a zabloudili. "Našli jsme je po asi 1,5 hodině zhruba 700 metrů od vesnice," řekl operační důstojník hradeckých krajských hasičů. Dodal, že počtem zásahů a ani výší škod se letošní silvestrovská noc nijak výrazně nevymykala běžnému dni.

Za relativně klidné označili silvestrovské oslavy pracovníci záchranné služby hradeckého kraje. "Řešili jsme zejména úraz oka rachejtlí v Lužci. Muž skončil na oční klinice hradecké fakultní nemocnice," řekl hlavní lékař záchranky Jiří Mašek. Záchranáři ještě ošetřovali čtrnáctiletého podchlazeného a opilého mladíka z Hradce Králové.

Také v nejvyšších českých horách Krkonoších oslavy proběhly bez výjimečných událostí. "Nikdo se neztratil a nezabloudil. Žádnou pátrací akci jsme organizovat nemuseli," řekl ČTK pracovník špindlerovské horské služby.

Rušno měli pracovníci záchranné služby v Karlovarském kraji. Jen od půlnoci zaznamenali 60 výjezdů, nechyběla ani zranění od pyrotechniky, opilí mladiství, ale hlavně rvačky, řekl mluvčí karlovarské záchranné služby Lukáš Hutta.

"Letos bylo poměrně více výjezdů kvůli potyčkám. Lidé se porvali v Ostrově, v Karlových Varech, na Neklidu došlo při rvačce ke zlomenině nosu a k bezvědomí," popsal Hutta. Zábavná pyrotechnika byla také příčinou vážného úrazu, který se stal po půlnoci na Andělské hoře na Karlovarsku. Muž si tam při manipulaci s petardou vážně poranil prsty na ruce.

Také alkohol zaměstnával v noci na dnešek záchranáře. Na sokolovské záchytné stanici skončilo ráno pět klientů. Mezi opilými ale podle Hutty nechyběli ani mladiství.

Vyjíždělo se ale i k dopravním nehodám. Nejtragičtější se odehrála na Silvestra po 22:00 ve Velké Hleďsebi na Chebsku. Dvacetiletý mladík tam zemřel při nehodě osobního auta, které skončilo v příkopu. "Vhledem k tomu, že tělo bylo nalezeno mimo vůz a kolem navíc pobíhal pes, se vyšetřuje, jak vlastně k nehodě došlo a jestli mladík byl řidič," doplnil mluvčí karlovarských hasičů František Petr.

Dopravní nehoda poškodila při oslavách konce roku i samotné záchranáře. V Horním Slavkově teprve šestnáctiletý mladík naboural s autem do semaforu výjezdového stanoviště záchranné služby.

Hasiči považují letošní konec roku za nezvykle nabitý událostmi. Už dva dny před koncem roku zasahovali u série úmyslně založených požárů, které zakládali dva mladiství na Sokolovsku. Shořel dům v Údolí u Lokte za 350 000 korun a na Silvestra pak historická hrázděnka v Třídomí u Horního Slavkova se škodou přes tři milióny korun. Oba žháře, kteří mají na svědomí i řadu dalších trestných činů, ale policisté o silvestrovské noci zadrželi u Hruškové na Sokolovsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám