Hlavní obsah

Soud poslal do vazby matku zavražděného chlapce

ÚSTÍ NAD LABEM
Aktualizováno

Matka zavražděného pětiletého Jana Rokose Antonie Stašková a její druh jdou do vazby. Rozhodl o tom v pondělí ústecký okresní soud na návrh vyšetřovatele, který je obvinil z vraždy.

Článek

"U obou hrozí důvodná obava, že by v případě ponechání na svobodě mohli uprchnout a skrývat se, a tak mařit trestní stíhání," uvedla krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Oběma obviněným hrozí až výjimečný trest.

Maximální možný trest pro bývalou přítelkyni a jejího partnera požaduje otec zavražděného Honzíka Roman Rokos. "Jsem skutečně rád, že oba vzali do vazby, myslím, že na smrti mého syna nesou oba vinu stejně. Doufám, že budou na cele s těmi nejhoršími lidmi a že si to tam užijí hodně dlouho," řekl Rokos. Plánuje, že se bude účastnit soudního líčení s oběma obviněnými. Na vyšetřovatelku případu i soudkyni, která podle něj rozhodovala pomalu, chce podat stížnost.

Vedení policie prošetří postup kriminalistů

Při hledání svého syna po celé republice byl Rokos se svou současnou přítelkyní několikrát i na Mostecku, kde projížděli v blízkosti pozdějšího místa zadržení obviněných. "Hodně jsme hledali na Chomutovsku, protože v Jirkově (Stašková) před několika měsíci nechala své auto. Mysleli jsme si, že by se tam někde mohla skrývat," uvedl Rokos.

Jan Rokos. Foto: Policie ČR

Svého syna viděl naposledy 22. května. "Hned, kdy nám ho (Stašková) měla vrátit, jsme se obrátili na policii a začali syna hledat. Měli jsme v ruce nepravomocný rozsudek a předběžné opatření, pro nás to ale byl únos," řekl otec zavražděného Honzíka. Podle něj to policisté brali ale jen jako schválnost od Staškové. Vedení policie postup kriminalistů, kteří pátrali po pohřešovaném hochovi, prošetří.

Tělo našli v autě u kravína

Tělo pětiletého chlapce našli v pátek mostečtí strážníci v osobním vozidle v Českých Zlatnících na Mostecku. Auto bylo zaparkováno v opuštěném kravíně. Policisté ale místo pravidelně kontrolují kvůli nelegálnímu odpadu a také častým krádežím. Přítomnost auta tak byla podezřelá. Podle ČT mělo dítě bodné rány na hrudi. Chlapce údajně zabila jeho matka už 9. prosince, s přítelem pak hledali vhodné místo, kde by se mrtvoly zbavili.

Policista prohlíží auto, v němž dvojice ukrývala tělo chlapce. Foto: Policie ČR

Jan Rokos, kterého soud svěřil do péče otce, byl od srpna s matkou a jejím druhem na neznámém místě. Pár opustil bydliště na Chebsku a s chlapcem cestoval po republice, přičemž vyhledával ubytování na krátkou dobu.

Na pondělí je rovněž nařízena pitva oběti, která by měla stanovit příčinu a dobu smrti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám