Hlavní obsah

Stánky před Silvestrem opět prodávají nebezpečnou pyrotechniku

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Nebezpečnou pyrotechniku, která patří do rukou pouze profesionálům, lze s blížícím se Silvestrem sehnat i na běžných prodejních trzích. Nejnebezpečnější kulové pumy o průměru nad 100 milimetrů přitom mohou člověka i zabít. Nelegální obchod s nimi policie kvalifikuje jako zločin.

Článek

„Když stovkovou kulovou pumou střílíte místo ze speciálního moždíře z uříznuté lahve od coca coly, protože vám to někdo poradil, lehko se stane, že vám puma místo do sta metrů vyletí dva metry nad zem a exploduje,“ varuje pyrotechnik Václav Michalski.

Přitom i při správné manipulaci musí lidé zacházející se zábavní pyrotechnikou dodržovat přísná bezpečnostní opatření, v případě kulových pum 4. kategorie například nejméně stometrový odstup od místa odpálení. Podle mluvčího Hasičského záchranného sboru ČR Petra Kopáčka jsou nejnebezpečnější podomácku vyráběné výbušniny, ale také pyrotechnika zakoupená v obchodech bez příslušné certifikace.

Prodej kontrolují inspektoři

Česká obchodní inspekce proto zejména mezi svátky kontroluje v obchodech a na tržnicích, zda prodávané výrobky mají značku Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva. V Praze a ve středních Čechách za poslední rok nevyhovovalo předpisům asi deset procent pyrotechnických výrobků.

Další výbušniny v Hatích Na tržnici v Hatích na Znojemsku zabavili policisté mezi svátky 700 kusů nebezpečné pyrotechniky. Pěti přistiženým prodejcům hrozí za nedovolené ozbrojování až tři roky vězení. Přitom právě v Hatích loni kvůli nedbalosti obchodníka s pyrotechnikou shořela tržnice Excalibur City a škody se vyšplhaly ke 150 miliónům korun.

Před pouhým týdnem tu policisté zabavili 600 výrobků a před třemi týdny zaplnily na stejném místě zabavené rachejtle nákladní auto. „Lidé, kteří budou vyhledávat 3. a 4. třídu, dnes vědí, kam si ji zajít koupit, bohužel ale často nevědí, co s takovou pyrotechnikou mohou dělat,“ říká k nelegálnímu prodeji výbušnin Michalski.

Rozdělení pyrotechniky
1. třída: bouchací kuličky, pistolové kapsle, blikavky nebo ohňopády, smí se prodávat na stáncích lidem starším 15 let.
2. třída: hvízdavé rachejtle, bengálské ohně, gejzíry či petardy. Smí se kvůli nárokům na uskladnění prodávat jen v kamenných obchodem jen plnoletým lidem.

Od 3. třídy nebezpečnosti mohou pyrotechniku nakupovat už jen osoby s kvalifikací odpalovače ohňostrojů. „Čtvrtá třída se do volného prodeje samozřejmě dostat nesmí. Ale dostává se tam,“ říká pyrotechnik Michalski.

„Jde o stejný druh výrobků, jako jsou ve volně prodejné druhé třídě, mají ale větší rozměry. Volně prodejné kulové pumy mají průměr od 45 a do 50 milimetrů. Průměr 75 mm již spadá do třetí třídy a stovkový průměr může odpovídat třetí nebo už čtvrté třídě,“ vysvětluje. Ačkoli všechny tyto výrobky od 100 mm průměru už bez výjimky spadají do kategorie 4., na některých tržištích se podle něj dají bez problému koupit.

„Nakupujte pouze tu pyrotechniku, která je uvedena legálně do oběhu: tedy opatřena návodem výrobce v českém jazyce. Tento návod by měl každý ve vlastním zájmu striktně dodržovat,“ radí mluvčí hasičů Kopáček

Reklama

Výběr článků

Načítám