Hlavní obsah

Na zmrzlém sněhu v Krušných horách přibývá vážných úrazů

Právo, František Kšajt
KRUŠNÉ HORY

Za poslední tři dny zasahovala Horská služba v Krušných horách na Božím Daru, Klínovci a Perninku u několika vážných úrazů. Krásné počasí přilákalo do předvánočně naladěných hor tisíce lyžařů.

Foto: František Kšajt, Právo

Krásné počasí přilákalo do Krušných hor tisíce lyžařů. Roste nejen návštěvnost, ale také počet úrazů, kdy musí zasahovat Horská služba.

Článek

Příležitosti se nadýchat čerstvého vzduchu a zasportovat si využívají především rodiny s dětmi. Tato zářící mince má však i svou druhou stranu – počet vážných úrazů prudce narůstá.

Všechny vleky jsou v provozu a upraveny jsou i stopy pro běžkaře. Nepříjemná statistika úrazů je však varující. Od těch drobných až po ty vážné, kdy zasahuje spolu s Horskou službou také rychlá záchranná lékařská a zdravotní služba.

Náčelník horské služby varuje

Největším nepřítelem lyžařů je přemrzlý sníh, který se neustále mění. "Chceme upozornit všechny návštěvníky hor na místy přemrzlý a velmi rychlý sníh, díky kterému bohužel dochází velmi často k vážným úrazům," řekl Právu Rudolf Chlad, náčelník Horské služby ČR, oblast Krušné hory.

Krušné hory si vybírají svou krutou daň. Dvakrát šlo o otevřenou zlomeninu způsobenou pádem lyžařů. V dalších dvou případech se jednalo o vážný úraz hlavy s bezvědomím ve snow parku. Jednalo se o lyžaře a jednoho snowbordistu z Německa. Všichni byli ošetřeni a transportováni záchranáři Horské služby a následně předáni rychlé záchranné službě Karlovy Vary.

Nejvážnějším nedělním úrazem se stala zlomenina pánve po srážce dvou lyžařů na Perninku.

Sněhové podmínky na sjezdovkách se často mění. Přes den zasvítí místy slunce a přes noc je pod nulou. Některé úseky jsou ledové, další mokré a na dalších je ideální prašan. „Střídavý sníh pak návštěvníci hor často podceňují,“ dodává náčelník krušnohorské Horské služby.

Reklama

Výběr článků

Načítám