Hlavní obsah

V Pardubicích hledají žháře, který už podruhé zapálil továrnu

PARDUBICE

Již podruhé během jednoho týdne vzplála v pátek večer opuštěná továrna Prokop v Pardubicích. Požářiště za dozoru hasičů stále doutná. Policisté proto začnou požár vyšetřovat zřejmě až v neděli. Vyšetřovatelé nevylučují možnost, že někdo založil požáry úmyslně či z nedbalosti.

Článek

Požár zachvátil střechu jednoho z objektů v pátek večer, požár dostali hasiči pod kontrolu zhruba o půlnoci.

Oba požáry měly stejný scénář - hořela střecha. V obou případech je vyloučen zkrat elektřiny, protože je sedm let opuštěný objekt od zdroje odpojen, řekl v pátek náměstek ředitele Hasičského záchranného sboru Aleše Černohorský.

První případ vyšetřují policisté jako obecné ohrožení. Zápalná látka při prvním požáru zatím objevena nebyla. Škoda byla odhadnuta na dva milióny korun, řekla mluvčí pardubických policistů Jitka Vavřinová.

"Šetříme možnosti, že byl požár založen úmyslně nebo z nedbalosti. Vyšetřovací lhůta je dva měsíce, státní zástupce může požádat o prodloužení lhůty," řekla Vavřinová.

Možné je i založení požárů z nedbalosti. Do půdních prostor údajně chodili bezdomovci, řekl Pardubickému deníku minulý týden vyšetřovatel hasičů Jaromír Chaloupka.

S opuštěným a zdevastovaným areálem, v němž je většina objektů určena k demolici, má plány společnost Czech Property Investments (CPI). Ráda by tam postavila administrativní centrum, obchody a směrem k nábřeží bytové domy. Kraj by tam rád viděl také galerii moderního umění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám