Hlavní obsah

Plzeňský zastupitel je stíhán za úplatkářství

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Člen plzeňského zastupitelstva za ODS a radní prvního městského obvodu Petr Tofl má problém. Je totiž podezřelý z korupce. Před dvěma lety si měl říci o úplatek ve výši několika stovek tisíc korun za to, že bude lobbovat ve prospěch soukromé firmy. Policie ho za to začala trestně stíhat. Hrozí mu až dva roky za mřížemi.

Článek

„Bylo zahájeno stíhání pro trestný čin nepřímého úplatkářství. Toho se dopustí ten, kdo žádá nebo přijme úplatek za to, že bude svým vlivem působit na výkon pravomoci veřejného činitele, nebo za to, že tak už učinil. Obviněný sliboval, že ovlivní rozhodování při hlasování zastupitelstva ve prospěch jiných osob,“ potvrdila ve středu Právu šéfka plzeňského státního zastupitelství Antonie Zelená.

Zacházet do podrobností případu však nechtěla s ohledem na probíhající vyšetřování. Sám Tofl považuje obvinění za nesmysl. „Víc se k tomu vyjadřovat nechci,“ prohlásil a zavěsil telefon.

Půl miliónu od Blue Earth

Právu se podařilo zjistit, že Tofl údajně přijal půl miliónu korun od ředitele firmy Blue Earth, s.r.o. Jiřího Galody v období od června do září 2005. Za to měl působit na orgán města Plzně v souvislosti s činností zmiňované společnosti. O co konkrétně šlo, se Právu zatím nepodařilo zjistit.

Podle dobře informovaného zdroje by měla mít policie jako jeden z důkazů k dispozici nahrávku, kterou si prý Galoda tajně pořídil při jednání s Toflem. Galoda je v současné době ve vyšetřovací vazbě v souvislosti s jinou trestnou činností. A právě při domovní prohlídce u něho kriminalisté nahrávku se záznamem monitorujícím schůzku údajně našli.

K uplácení mělo dojít ještě za minulé volební období, kdy byl Tofl zastupitelem pouze za první městský obvod. Už v té době měl ale úzké vazby na regionální špičky ODS, která tehdy prakticky ovládala radnici stejně jako v současné době. Dnes je Tofl například předsedou komise pro sport a mládež magistrátu nebo člen dozorčí rady Plzeňské teplárenské ovládané městem.

V garážích Blue Earth skladuje policie kradená auta

Firma Blue Earth získala před pěti lety od města do čtyřicetiletého pronájmu třípodlažní betonový objekt v centru poblíž vlakového nádraží, který se skrývá pod mostem Milénia a který stál město 170 miliónů korun. Tam provozuje podzemní garáže.

Získala také certifikát od Národního bezpečnostního úřadu, že se může seznamovat se skutečnostmi podléhající určitému stupni utajení. To souvisí s další službou, kterou firma poskytuje Policii ČR. Ta v areálu firmy za poplatek parkuje zajištěná vozidla pocházející z krádeží.

Jako jeden z dvojice společníků a jednatel působil ve firmě od jejího vzniku v roce 2002 podnikatel Tomáš Frič. Poté, co byl loni detektivy z finanční policie zatčen a obviněn z toho, že měl podvodem připravit o 50 miliónů Československou obchodní banku, ve firmě skončil.

Reklama

Výběr článků

Načítám