Hlavní obsah

Vydavatele pirátského Pottera čeká soud kvůli Dášeňce

Nakladatel Vlastimil Svoboda, jenž byl v říjnu potrestán podmínkou a pokutou za prodej pirátského vydání knihy Harry Potter a Ohnivý pohár, znovu stane před soudem. Před časem údajně nechal zhotovit 10 000 výtisků populární dětské knihy Karla Čapka Dášeňka čili Život štěněte, přestože k titulu neměl autorská práva.

Článek

Obžalobě kvůli Dášeňce čelí nakladatel společně s Miluší Svobodovou. Knihu vydali pod hlavičkou agentury Alfa, ačkoliv vlastníkem práv na příběh o nezbedném štěněti foxteriéra byla společnost Euromedia Group.

V případu se již letos uskutečnilo jedno jednání u Obvodního soudu pro Prahu 4. Objevily se však pochybnosti, který soud se má sporem vlastně zabývat. V úvahu připadal i Okresní soud v Karviné, knihy se totiž tiskly na Karvinsku. Místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera rozhodl, že příslušný k projednání věci je Obvodní soud pro Prahu 2.

Potter za stovku

Za prodej pirátských výtisků Harryho Pottera byl Svoboda Obvodním soudem pro Prahu 3 v říjnu potrestán ročním vězením s podmínečným odkladem na 2,5 roku a pokutou 200 000 korun. Bude také muset uhradit škodu vzniklou nakladatelství Albatros, které v Česku vydává dílo spisovatelky Joanne Rowlingové. Svoboda se odvolal.

Na padělky, které nechal vytisknout na Slovensku, se přišlo náhodou. Zaměstnanci Albatrosu je našli v roce 2004, tedy až dva roky po prvním vydání titulu, při obchodní prohlídce skladu třebíčského distributora. Potom objevili i další místa s pirátskými výtisky, například v pražských Počernicích. Distributoři je prý prodávali za 100 korun, zatímco licencované vydání stálo kolem 490 korun a nedávno se prodávalo za zhruba 280 korun.

Svaz nakladatelů a knihkupců se od Svobody letos v létě distancoval a jeho obchody označil za neetické. Kromě Harryho Pottera a Dášeňky měl nakladatel problémy i s vydáním Malého prince od Antoina de Saint-Exupéryho. Naopak největší úspěch patrně sklidil s pamětmi bývalého premiéra Miloše Zemana Jak jsem se mýlil v politice, které vyšly pod hlavičkou Ottova nakladatelství.

Reklama

Výběr článků

Načítám