Hlavní obsah

Osm a půl roku vězení za znásilnění dívky

Právo, Jiří Bednář
HRADEC KRÁLOVÉ

Za znásilnění jedenáctileté dívky poslal v úterý senát Krajského soudu v Hradci Králové dvaatřicetiletého Slováka Attilu Sabó na 8,5 roku za mříže. Trest by si měl odpykat v mírnější věznici s dozorem. Podle verdiktu znásilnil dívku letos 23. srpna večer v pardubickém bytě, kde žil se svou manželkou a dětmi. Dívku, která se přátelila s jeho osmiletou dcerou, přivedl večer do bytu, aby tam počkala na svou matku, která bydlela ve stejném domě.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Attila Sabó v jednací síni hradeckého soudu.

Článek

Když jeho žena odešla do práce a děti usnuly ve vedlejším pokoji, údajně si s ní povídal o jejích zkušenostech s chlapci. Dívka podle jeho slov po chvíli souhlasila s tím, že spolu budou mít sex. Jenomže ona později na policii vypověděla, že ji proti její vůli svlékl do naha a odvedl ji do postele.

„Tam ji hladil na prsou a přirození a se slovy, že ji musí potrestat za to, že mu v minulosti lhala, po ní požadoval pohlavní styk. Poškozená nesouhlasila a pokusila se utéct, ale obžalovaný využil fyzické převahy a vykonal na ní vaginální soulož, byť poškozená plakala a upozorňovala jej na bolest, kterou jí působí,“ konstatoval v obžalovacím spise státní zástupce Milan Šimek.

Sabó se pokoušel hájit tím, že byl opilý a dívka se sexem souhlasila, což ale předsedkyně senátu Anna Bímová označila za účelové tvrzení.

Výpověď dívky potvrdily nálezy znalců

„Výpověď poškozené podporují objektivní důkazy, zajištěné na místě činu, a také nálezy znalců. Vina obžalovaného je spolehlivě prokázána,“ uvedla Bímová v odůvodnění rozsudku. Znalci zjistili, že poškozená dívka utrpěla psychickou poruchu, která stále přetrvává.

„Umožněte mi mírným trestem, abych se mohl stýkat s rodinou. Chci se o ni starat,“ apeloval Sabó na soudce před vynesením rozsudku. Jenomže mu přitížilo, že se nepokusil omluvit rodičům děvčete, že zapíral násilí, které proti dívce použil a že neprojevil účinnou lítost nad tím, co spáchal. „Lituje hlavně sám sebe,“ poznamenala Bímová.

Obžalovanému hrozil až dvanáctiletý trest, soudci ale přihlédli ke skutečnosti, že dosud žil řádným životem. Znalci mu také přiznali poměrně značnou šanci na resocializaci.

Verdikt není pravomocný, obě strany si ponechaly zákonnou lhůtu k vyjádření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám