Hlavní obsah

Rozsudek s Roztočilem zatím nepadne

Právo, Radim Vaculík
PRAHA

V úterý měl v Praze zasednout senát vrchního soudu, aby rozhodl o odvolání Rostislava Roztočila obžalovaného ze zorganizování 32 let staré vraždy egyptského studenta. Čech žijící trvale v Německu dostal letos v červnu zatím nepravomocně od středočeského krajského soudu za zmíněný skutek třináctileté vězení. On však jakoukoli vinu popírá a proto se odvolal k vrchnímu soudu. Jednání bylo tedy nařízeno na úterý.

Článek

Pravomocný verdikt však s největší pravděpodobností nepadne, protože soud vůbec nebude zasedat. „Z 97 procent to nebude, pan Roztočil totiž nemá doručeno předvolání k úternímu veřejnému zasedání. Tudíž nejsou splněny podmínky, aby mohl soud zasedat,“ řekl v pondělí Právu mluvčí vrchního soudu Jan Fořt.

Soud podle něj sice poslal předvolání na Roztočilovu adresu do Německa, tam si ho ale nikdo nevyzvedl. Proč se tak stalo, to Právu vysvětlil Roztočilův blízký přítel Philipp Janýr, který je s obžalovaným v úzkém kontaktu.

Už bydlí jinde

„Pan Roztočil se odstěhoval z domu své sestry, na jejíž adresu byla dosud veškerá pošta doručována, proto nemohl doručenku od soudu převzít. O adrese svého nového bydliště už ale v těchto dnech sám informoval soud a počítá s tím, že doručenka s novým termínem odvolacího jednání mu přijde počátkem příštího roku,“ uvedl Janýr.

Konečné rozhodnutí v této kauze tedy padne zřejmě až v lednu. Podle informací Práva však nelze očekávat, že by se Roztočil k soudu osobně dostavil. Před časem totiž vzkázal, že věří své advokátce, která jej má plně zastoupit. K tomu navíc již v září v rozhovoru pro Právo uvedl, že pokud by byl nakonec „nespravedlivě odsouzen“, do ČR se už nikdy nevrátí.

Roztočil už byl v minulosti (v 80. letech) československými soudy za vraždu Egypťana z roku 1975 pravomocně odsouzen k výjimečnému trestu 24 let vězení. Tehdy už ale pobýval v emigraci. Trestu se ale nakonec nevyhnul a v roce 2000 skončil v plzeňské věznici. Odtud předloni na podzim uprchl společně s vrahem Romanem Čabradou. Chtěl prý svým útěkem upozornit na své nezákonné odsouzení, což se mu povedlo. Středočeský soud v lednu původní odsuzující verdikt zrušil a nařídil nové hlavní líčení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám