Hlavní obsah

V Jeseníkách zavalila menší lavina tři lyžaře

Právo, Novinky, Stanislav Dvořák, Josef Gabzdyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VELKÁ KOTLINA

Ve Velké kotlině v Jeseníkách se v sobotu utrhla menší lavina a zavalila tři lidi. Horská služba je ošetřila na místě a předala do péče lékařů.

Článek

"Ve Velké kotlině včera odpoledne zabloudili dva lyžaři a jeden snowboardista, všechny tři sebrala lavina, i když přesnější by bylo označení sněhový splav," uvedl pro Novinky náčelník Horské služby Michal Klimeš.

Podle Klimeše nešlo o velkou lavinu, muži se totiž ze sněhu sami vyhrabali. "Všichni tři byli zranění, takže je ošetřili a transportovali do Karlova pod Pradědem," dodal Klimeš. Později se upřesnilo, že jeden z lyžařů vyvázl zcela bez zranění.

 „Po dopadu naštěstí nezůstali uvězněni pod sněhem, všichni byli při vědomí a dokázali zavolat mobilem otci jednoho z nich,“ uvedl mluvčí záchranářů Lukáš Hampl. Otec poté o události informoval horskou službu, která se do Velkého kotle ihned vydala. „Členům horské služby se podařilo postižené objevit a sněžným skútrem je převezli do Karlova, kde se jich ujala naše posádka z Rýmařova,“ dodal Humpl.

Jeden z mladíků vyvázl bez zranění a nevyžadoval ošetření, další byl díky lehkému zranění ošetřen jen na chirurgické ambulanci. Nejhůře dopadl 18letý muž. Jeho poranění lékař kvalifikoval jako těžká a po nezbytném ošetření na místě jej záchranáři předali do nemocnice v Bruntálu.

Vrtulník zastavilo počasí 

„Další vyšetření však ukázalo závažné vnitřní zranění v oblasti břicha. Pacient byl proto z Bruntálu záchrannou službou  transportován na specializované traumatologické pracoviště do Fakultní nemocnice v Olomouci,“ řekl Humpl a dodal, že vinou nepříznivého počasí nemohl vzletět vrtulník záchranářů, proto do Olomouce vyrazila sanitka.

Pavel Řeha z Horské služby Jeseníky upozornil, že na horách stále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí. „Lyžaři se pohybovali v místě, kde být neměli, je to mimo vyznačenou trasu. Proto bych chtěl před podobným riskováním varovat. V nové sezóně to je první vážný lavinový případ a doufám, že i poslední,“ řekl horský záchranář.

Reklama

Výběr článků

Načítám