Hlavní obsah

Půlmiliarda ČKA se vrací, otazníky zůstávají

Právo, Radim Vaculík, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Půlmiliarda korun, která před více než dvěma lety zmizela z účtu dceřiné společnosti České konsolidační agentury (ČKA) do Švýcarska, je už na cestě do Česka. Vedení ČKA minulý týden úspěšně završilo vyjednávání s bankou UBS, v níž peníze českého státu nakonec skončily. Za jejich podvodné vyvedení však dosud nikdo nebyl obviněn.

Článek

Přestože vedení ČKA i někteří politici hovoří o konkrétních osobách, které by měly škodu způsobenou převedením půlmiliardy ze společnosti Galileo Real, dceřiné firmy ČKA, na soukromé účty zaplatit, policie si vinou podnikatele Miloše Skořepy a spol. není zase tak moc jistá.

Podle kriminalistů z protikorupční služby, kteří mají celý případ na starosti, nelze totiž porovnávat rovinu občanskoprávní a trestní.

„Zatímco v té první si někdo může být jist tím, kdo má nějakou škodu zaplatit, v té druhé to není tak stoprocentně dané. Orgány činné v trestním řízení to musejí nejprve doložit důkazy a ty nejsou v současné době natolik dostatečné, abychom mohli konkrétní osobě sdělit v této věci obvinění,“ řekl ve čtvrtek Právu vyšetřovatel seznámený s případem.

Jeho slova potvrdila i mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká. „Co se týká ČKA, v tomto případě žádné obvinění dosud nepadlo,“ uvedla.

Kriminalista jí doplnil s tím, že k žádné změně týkající se možného zahájení trestního stíhání nedojde ani do konce roku.

Policista: Krádeži se dalo zabránit

Mnoho lidí si však klade zásadní otázku: Dalo se celému případu předejít a sebrání peněz zabránit? Podle informací Práva spíše ano. Potvrzuje to i nejmenovaný policista, který sám dokonce ještě před zmizením půlmiliardy na možný pokus převést nelegálně určitá aktiva z ČKA její vedení upozornil.

„Šel jsem na jaře roku 2005, tedy ještě před tím převedením peněz, přímo za generálním ředitelem (Zdeňkem Čápem) s tím, že se objevily nějaké informace či náznaky, že by nějaký majetek mohl zmizet. Řekl mi, že o ničem neví a že kontrolní mechanismy jsou nastaveny naprosto v pořádku,“ popsal tehdejší situaci policista.

„Šel jsem na jaře roku 2005, tedy ještě před tím převedením peněz, přímo za generálním ředitelem (Zdeňkem Čápem) s tím, že se objevily nějaké informace či náznaky, že by nějaký majetek mohl zmizet. Řekl mi, že o ničem neví a že kontrolní mechanismy jsou nastaveny naprosto v pořádku,“ popsal tehdejší situaci policista.

Podle vedení ČKA šlo tehdy o jinou hrozbu, potvrzuje však, že bylo varováno před manažerem Galilea Janem Šikem. Ten dal později bez vědomí vedení agentury k vyvedení půlmiliardy do zahraničí písemný souhlas.

Policista podle svých slov odcházel od Čápa s dohodou, že kdyby ČKA zjistila konkrétní indicie, tak bude policii okamžitě kontaktovat a kriminalisté to budou hned řešit.

„Oni to samozřejmě neudělali a peníze byly najednou pryč. Podle mě to celé asi podcenili. Měli alespoň naše informace prověřit a přijmout třeba nějaké opatření, což neudělali,“ dodal policista.

Vedení ČKA se ale hájí, že nic nepodcenilo a kriminálnímu činu nešlo zabránit. Podle Čápa neselhaly při vyvedení půlmiliardy kontrolní mechanismy agentury, ale jen konkrétní osoby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám