Hlavní obsah

Vlastní babičku ubodal 39 ranami nožem

– OSTRAVA
Právo, Aleš Honus

Kvůli neobyčejně brutální vraždě vlastní babičky stanul ve čtvrtek před ostravským krajským soudem Matěj Juchelka. Pětašedesátiletou ženu, která ho vyrušila při prohledávání jejího bytu v Ostravě-Hrabůvce, ubodal osmnáctiletý mladík letos na jaře 39 ranami nožem. Žádné očekávané peníze ale v bytě nenašel a na druhý den po svém zatčení se ke všemu přiznal.

Foto: Aleš Honus, Právo

Justiční stráž přivádí obžalovaného Matěje Juchelku k ostravskému soudu.

Článek

Juchelkovi, který je synem policisty, hrozí až patnáct let vězení, rozsudek bude vynesen asi příští týden.

S Matějem Juchelkou to šlo z kopce už několik let. Před dvěma roky prohrál deset tisíc korun na automatech a dluh za něj tehdy zaplatili rodiče. Několik měsíců před vraždou odešel z gymnázia, kde měl problémy s docházkou, a byl evidovaný na úřadu práce.

Pak dostal nápad, že odjede pracovat na Mallorcu, kde podniká jeho kamarád. „Na cestu mi chybělo několik tisíc, tak jsem se rozhodl, že je ukradnu babičce,“ řekl mladík do policejního protokolu. U soudu odmítl mluvit, a tak soudce přečetl jeho dřívější výpovědi.

Babička se probudila

Do bytu babičky Ludmily H., která žila sama v paneláku, se dostal pomocí duplikátu klíče v pozdních večerních hodinách, kdy důchodkyně již spala. Byt prohledával déle než hodinu a nakonec vstoupil i do ložnice, kde nedoslýchavá žena spala. Babička se ale najednou probudila.

„Ptala se: Co děláš? Nevím, co to do mne vjelo, ale dostal jsem strach, co si pomyslí. A tak jsem ji začal bodat nožem, který ležel na stole. Ona strašně křičela a já jsem byl úplně nepříčetný, chtěl jsem to ukončit, ať už je ticho a ať se netrápí, tak jsem pořád bodal dál,“ řekl Juchelka.

Po vraždě si pustil horor

Když byla žena spolehlivě mrtvá, pokračoval v prohledávání bytu. Nenašel nic, a tak se převlékl do tepláků, které ležely v bytě, a zakrvácené rifle dal do igelitové tašky, kterou vyhodil venku do popelnice. Na druhý den, když rodiče odešli do práce a mladší bratr do školy, si na videu pustil horor s názvem Boj o přežití.

Když film skončil, přišli si pro něj policisté. K vraždě babičky se jim přiznal ještě v autě, ve kterém ho vezli na výslech. Juchelkova matka, dcera zavražděné babičky, se po tragédii zhroutila a skončila v péči psychiatrů.

Hlavní líčení pokračuje v pátek výslechy svědků a soudních znalců. Pokud vše půjde podle plánu, mohl by být v pondělí vyhlášen rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám