Hlavní obsah

Policisté dostali 10 a 13 let za spolčení s Berdychovým gangem

– PRAHA • Aktualizováno

Pražský vrchní soud ve čtvrtek snížil tresty policistům za spolčení s takzvaným Berdychovým gangem. Josef Opava dostal 13 let, tedy o rok méně, než mu vyměřil středočeský krajský soud. Petr Koňařík má jít do vězení na 10 let místo původních 12. Podle verdiktu předávali zločincům informace ze zdrojů policie a kryli loupežná přepadení.

Článek

Opavův obhájce Josef Doucha uvedl, že se dovolá k Nejvyššímu soudu a podá také stížnost pro údajné porušení zákona. Toho se měly státní orgány dopustit, když podle Douchy neumožnili obhájcům být u každého z výslechů.

Opava je nyní ve vazbě, Koňařík zatím na svobodě. Své tresty si mají odpykat ve věznici s ostrahou. Soud zmírnil původní verdikt z toho důvodu, že je z některých bodů obžaloby oproti předcházejícímu rozsudku zprostil. Opavu soud zprostil obžaloby z jednoho skutku, Koňaříka dokonce z pěti. "Nebylo možné dovodit, že by se na spáchání těchto skutků podíleli," uvedl předseda Senátu Jindřich Fastner. Ve většině případů se ale vrchní soud podle něj ztotožnil se zhodnocením důkazů původním soudem.

Podnikatel Žalud dostal 14 let, Berdych na rozsudek čeká

Nejvyšší trest z celkem 17 odsouzených si ve čtvrtek vyslechl podnikatel Luděk Žalud starší. Vrchní soud mu potvrdil 14 let.

Sám David Berdych je sice v této kauze také obžalován, čeká ale teprve na prvoinstanční verdikt. V jiných procesech však už dostal tresty v součtu přesahující 16 let. Víc dostat nemůže.

Detektivové dostávali 30 procent z lupu

Krajský soud v lednu uznal zejména z účasti na loupežných přepadeních vinnými 19 lidí, vrchní soud dnes řešil odvolání 16 z nich. Většina obviněných obžalobu od počátku vyšetřování odmítala s tím, že jde o vykonstruovanou kauzu.

Podle středočeského senátu příslušníci policie po dohodě mimo jiné s Berdychem předávali zločincům informace ze zdrojů policie, kryli jednotlivá loupežná přepadení a pomáhali členům gangu vyhnout se trestní odpovědnosti. Gang za to z lupu odevzdával 30 procent pro Opavu a Koňaříka.

V obžalobě jde o trestnou činnost gangu z let 1999 až 2001. Zejména o loupeže, jejichž oběti mnohdy utrpěly vážnou újmu na zdraví, ale také o zneužívání pravomoci veřejného činitele a nedovolené ozbrojování. Při domovních prohlídkách totiž policie objevila nelegálně držené pistole, střely s ocelovým jádrem, laserový zaměřovač či samopal. Gang si podle obvinění přišel loupežemi na desítky miliónů korun.

Kromě bezmála dvacítky mužů v tomto procesu už soudy pravomocně uznaly vinnými z jiných loupeží Berdycha a řadu dalších lidí. Muži z okolí Berdycha se ještě před soudem zpovídají v jiném procesu, některé kauzy dosud před soud nedoputovaly. Hlavní líčení se zatím vyhnulo Tomáši Půtovi a Maroši Šulejovi, kteří pobývají v irské vazbě, kde čekají na definitivní rozhodnutí ohledně jejich vydání ke stíhání do České republiky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám