Hlavní obsah

Při nehodě na motorce zabil policista přítelkyni

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KLATOVY

Policista Jan Flosman je tvrďák od pohledu. Svalnatý muž s oholenou hlavou a drsným výrazem v tváři byl ale při středeční výpovědi u klatovského soudu chvíli naměkko, když hovořil o své přítelkyni, která zemřela při dopravní nehodě. Flosman ji podle žalobce jako řidič způsobil. Slzy, které mu vyhrkly do očí, v mžiku setřel kapesníkem a pak se snažil setřást ze sebe vinu.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Policista Jan Flosman (vpravo) se svým advokátem

Článek

Podle státní zástupkyně Flosman 6. září loňského roku na silnici mezi Domažlicemi a Klatovy za obcí Nová Víska předjel na své Hondě v rychlosti 116 km/h přes plnou čáru nejprve osobní automobil a poté pokračoval v předjíždění nákladního vozidla, které v tu chvíli předjíždělo v levém jízdním pruhu jiný, větší náklaďák. Motorku nezvládl, sjel mimo vozovku a narazil do stromu. Jeho tehdy 20letá spolujezdkyně na místě zemřela.

„Řidič náklaďáku z ničeho nic vybočil do leva, aniž by na to upozornil blinkrem. To už jsem byl na úrovni jeho zadních kol. Natlačil mě na krajnici. Už jsem nemohl brzdit, snažil jsem se udržet na krajnici. Sklouzl jsem do příkopu a pak už si nic nepamatuji,“ tvrdil před soudem Flosman s tím, že si nevšiml, že by před ním jely dva nákladní automobily.

„Předjíždět jsem začal, když začínala přerušovaná čára,“ stál si na svém.

Svědci mluví proti Flosmanovi

Svědci ale tvrdí něco jiného. „Před námi se předjížděla dvě nákladní auta. V té chvíli okolo nás projela přes plnou čáru vysokou rychlostí motorka. Její řidič se snažil vtlačit jako třetí předjíždějící doleva vedle těch dvou náklaďáků.

To mu nevyšlo, motorka se rozkmitala a pak to vzal na pangejt a narazil do stromu,“ řekla před soudem Martina Kubová, která seděla na místě spolujezdce v osobním vozidle, které začal Flosman předjížděl jako první.

Flosmanem předjížděný řidič náklaďáku si motorky podle svých slov nevšiml. „Na konci plné čáry jsem se rozhodl, že začnu předjíždět přede mnou jedoucí kamión. Ukázal jsem blinkr, zkontroloval situaci ve zpětném zrcátku a když jsem nikoho za sebou neviděl, vybočil jsem do levého jízdního pruhu. Během předjíždění jsem ve zpětném zrcátku uviděl něco jako stín. Lekl jsem se , zpomalil a zařadil se zpátky za kamión,“ uvedl řidič Petr Prokeš. Co se stalo, zjistil až později, když zastavil a několik set metrů dál.

Soud bude pokračovat výpovědí soudního znalce. Flosmanovi hrozí až pět let vězení. V minulosti už měl jednu nehodu na motorce. U soudu přiznal, že vypil šest piv a pak se vyboural.

Reklama

Výběr článků

Načítám