Hlavní obsah

Z prasklé trubky unikly dva tisíce litrů nafty

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Z prasklé přečerpávací trubky v areálu společnosti Čepro v Hájku na Karlovarsku uniklo celkem dva tisíce litrů motorové nafty, které zamořily zatím neurčené množství zeminy v okolí podniku a také nedaleký rybník. Z jeho hladiny hasiči odstranili vyteklou naftu už v úterý odpoledne. Těžba kontaminované zeminy probíhala během středy a potrvá zřejmě ještě několik týdnů.

Článek

„Podle našich měření vyteklo prasklou trubkou maximálně dva tisíce litrů motorové nafty,“ uvedl mluvčí Čepra Tomáš Zikmund, podle kterého není dosud jasné, jak dlouho nafta z praskliny vytékala. „Stejně tak ještě naše vyšetřovací komise nevyčíslila předpokládané škody,“ dodal.

Ta se podle něj bude odvíjet od množství zeminy, kterou bude třeba odbagrovat a odvést na dekontaminační plochu podniku v areálu Čepra v Hájku. „Ryby ve více než pět set metrů vzdáleném kontaminovaném rybníku nezahynuly. V zimě se nafta usadila na hladině, takže jsme ji mohli pohodlně stáhnout. Ryby maximálně načichnou,“ potvrdil mluvčí karlovarských hasičů František Petr, podle kterého odvážení naftou zasažené zeminy bude trvat několik týdnů.

„Musí se odbagrovat celá stoka se zeminou od areálu Čepra až k železniční trati. Pod ní se průtokem dostala nafta dál ke strouze vedoucí k rybníku a bažinám v jeho okolí. To vše je kontaminováno a je třeba tento prostor vyčistit,“ popisoval Petr. „Štěstí, že neunikl benzín, protože nafta není narozdíl od něho toxická a její výpary nemají tendence explodovat,“ dodal Petr.

Uzavřená silnice 

Karlovarský kraj prozatím uzavřel silnici u Čepra. „Silničáři ve středu na žádost hasičů uzavřeli silnici III. třídy mezi obcemi Nejda a Bor z důvodu likvidace následků úterního úniku nafty z areálu skladu pohonných hmot Čepro,“ uvedla mluvčí kraje Andrea Bocková. „V místě se bude pohybovat těžká technika. Silnice zůstane uzavřena minimálně po celou středu,“ dodala.

Podle Zikmunda je prasklá trubka, kterou je stahována nafta z železničních cisteren, zatím odstavena z provozu. „Pro provoz to není nic dramatického,“ uvedl s tím, že na dekontaminaci okolí se podílejí společnosti Dekonta a Vodní zdroje Chrudim. „Nepovažujeme ale případ za velkou havárii,“ dodal Zikmund.

Běžný osobní automobil s moderním turbodieselem by na dva tisíce litrů nafty najezdil zhruba 40 až 50 tisíc kilometrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám