Hlavní obsah

Zloděj ukradl bustu z hrobu otce prezidenta Beneše

Právo, pab
KOŽLANY

Neznámý zloděj ukradl ze hřbitova v Kožlanech na Plzeňsku téměř sto let starou bustu Matěje Beneše, otce prezidenta Edvarda Beneše, který je v městečku na severu Plzeňska společně s manželkou pochován. Bronzová socha je dílem známého akademického sochaře Bohumila Kafky a její hodnotu odhadují odborníci v řádu statisíců.

Článek

„Jsme tady z toho všichni znechuceni. Busta tam byla přesně devadesát sedm let,“ řekl starosta města Vladimír Přibyl. Stále doufá, že se socha někde najde.

Vysvětlení má dvojí. „Buďto to ukradli zloději barevných kovů a nebo nějaký sběratel, který zjistil, že jde o umělecké dílo. Půlmetru vysoká busta nebyla nijak zabezpečená. Jsem teprve rok ve funkci a netušil jsem, že se jedná o originál a ani že patří do majetku města,“ dodal starosta.

Co bude dál, zatím netuší. „Zřejmě necháme vyrobit repliku. Hrob rodičů prezidenta Beneše byl jedním z turistických lákadel regionu, na který jsme upozorňovali v každém propagačním materiálu, a byl i součástí naučné stezky,“ uzavřel starosta.

Policisté po zloději zatím bezvýsledně pátrají. „Z radnice jsme si vyžádali všechny podklady včetně fotografií sochy,“ sdělil šéf kriminalistů Okresního policejního ředitelství Plzeň-sever Vlastislav Fiala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám