Hlavní obsah

Policie už vyslechla lupičova otce

Právo, Jaroslav Švehla
PRAHA

V Novém Boru, kde má hledaný uprchlík František Procházka trvalé bydliště, policie vyslechla jeho otce Františka Procházku staršího. Jeho syn je obviněn z toho, že ukradl 560 miliónů korun.

Článek

„Řekl jsem policii, co vám. Zajímali se také o synovy kontakty tady. Z té bezpečnostní agentury však se mnou ještě nikdo nemluvil, ani nevolali. Zatím mě lidé na ulici pozdraví, ale když jdu ven, nemám dobrý pocit. Pořád na to musím myslet. Pokud to udělal, tak mu přeji, aby stejnou sílu, jakou prokázal při loupeži, prokázal nyní tím, že se půjde přiznat,“ sdělil včera Právu.

Několik svědků však vůz agentury G4S, z které půlmiliarda zmizela, vidělo v úterý ráno kousek od novoborského náměstí. Prý chtěl žít v zahraničí „Spousta informací, které jsem si o Procházkovi přečetl, je nesmysl. Lidé, kteří ho sotva znali, se teď vydávají za jeho nejlepší kamarády jenom aby se zviditelnili,“ řekl včera Právu blízký kamarád uprchlíka.

„Vůbec není pravda, že by měl nouzi o peníze. Franta si nikdy nepůjčoval, byl to naopak spořivý typ. Za peníze, které si vydělal prací na farmě v Anglii, si třeba koupil auto,“ vzpomínal.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Procházka si podle něj šetřil na studia. Údajně chtěl studovat stomatologii, jako jeho rodiče. Také se prý netajil tím, že chce odjet do ciziny. „V Čechách se mu nelíbilo, říkal, že by chtěl žít v zahraničí,“ podotkl. „Byl velice přátelský, řekl bych až přehnaně. Viděl jsem ho, jak třeba pomohl starým lidem přes ulici nebo sousedům zase něco těžkého vynést po schodech. Sám se nabídl, bylo to až zvláštní. Podle mne dá část těch peněz na charitu, vůbec bych se tomu u Franty nedivil.“

Jako vyhazovač byl prý jedním z nejlepších, přitom se vůbec nepral. Procházka v minulosti pracoval také v pražské směnárně Exchange, odkud v létě 2004 někdo ukradl 23 miliónů korun. Podezřelým byl pokladník, který bydlel také v Novém Boru. „Tomu, že by ty peníze vzal Franta, nevěřím. Už kvůli tomu, že majitele směnárny znal. V této věci zkoumali policisté i vzorky DNA a neshodli se ani u jednoho z nich,“ sdělil také jeho kamarád. Také Procházkův někdejší nadřízený ze směnárny Právu řekl, že on tehdy podezřelý nebyl.

Reklama

Výběr článků

Načítám