Hlavní obsah

Policie obvinila Procházku z loupeže půlmiliardy

– PRAHA • Aktualizováno

Policie obvinila Františka Procházku z krádeže půl miliardy korun. Je stíhán jako uprchlý. Právu to řekla mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. Procházkovi hrozí až 12 let vězení.

Článek

Policisté také ve čtvrtek zveřejnili podobiznu muže, o němž se domnívali, že je s případem nějak spojen. Muž se vpodvečer sám policii přihlásil. Vyšlo najevo, že s případem nemá nic společného a policisté ho propustili.

Hrozí mu 12 let

Na Procházku může být nyní vydán mezinárodní zatykač. V případě dopadení mu hrozí, že stráví až 12 let za mřížemi.

Policie Procházku viní, že jako zaměstnanec ochranky ukradl ze sídla společnosti G4S Cash v Českobratrské ulici v Praze na Žižkově hotovost ve výši přes půl miliardy korun.

Podle dosavadních poznatků mu při zločinu pomáhal komplic, který v sobotu kolem deváté ráno vjel do areálu G4S s Procházkovým vozem. Zloděj už na něj čekal i s ukradenými penězi.

Zůstal ještě deset hodin v práci

Komplic pak z firmy odjel, zatímco Procházka zůstal ještě deset hodin v práci. Následně zmizel a s ním i obrovské množství peněz v různé nominální hodnotě. Ukradené bankovky přitom vážily více než 400 kilogramů a pocházely nejspíš z tržeb obchodů. Proto ani nemohla být jejich čísla zaznamenaná a tím pádem i dohledatelná. Pracovníci firmy krádež odhalili až v neděli.

Kolem poledne podali trestní oznámení. Na dopadení Procházky je vypsána odměna 52 miliónů korun. Nova uvedla, že je to dokonce třetí nejvyšší odměna vypsaná na něči dopadení ve světě. První je Usáma bin Ládin, za jehož dopadení je vypsána odměna v přepočtu 540 miliónů korun, další na řadě je šéf kolumbijské mafie. Za toho úřady nabízejí 100 miliónů korun.

Obklíčený dům

Policie při pátrání po Procházkovi v úterý obklíčila dům v pražském Hloubětíně, který slouží jako ubytovna agentury, pro niž Procházka pracoval. Akce ale skončila bez úspěchu. Šéf pražských policistů Petr Želásko řekl, že pracuje policie i s variantou, že Procházka už je za hranicemi ČR.

Jaké bankovky si zloděj odnesl

:: 5 miliónů - 1000 pětitisícovek

:: 182 miliónů - 91 tisíc dvoutisícovek

:: 342 miliónů - 342 tisíc tisícovek

:: asi 30 miliónů - pětistovky a dvoustovky

Reklama

Výběr článků

Načítám