Hlavní obsah

ČSÚ propustil podle soudu ženu neoprávněně

Právo, Aleš Honus
OLOMOUC

Český statistický úřad definitivně prohrál soudní spor s bývalou zaměstnankyní olomoucké pobočky, která dostala před třemi lety výpověď pro nadbytečnost. Inženýrku Máriu Dvořákovou propustil státní úřad v roce 2005 krátce poté, co na něj podala žalobu kvůli tomu, že ji nadřízení nutili podepsat se pod údajně zkreslená data.

Foto: Aleš Honus, Právo

Mária Dvořáková definitivně uspěla s žalobou na ČSÚ kvůli neoprávněné výpovědi. Krajský soud v Ostravě zamítl odvolání úřadu proti červnovému rozsudku prvního stupně.

Článek

Rozsudek je pravomocný, státní úřad musí znovu ženu zaměstnat a zaplatit ji veškeré soudní výlohy.

Mária Dvořáková dostala výpověď pro nadbytečnost v době, kdy bylo jasné, že se v její výpovědní době uvolní minimálně dvě pracovní místa po lidech, kteří měli smlouvu na dobu určitou. Tím, že úřednici tato místa nenabídl, porušil jednu z důležitých povinností, stanovených Zákoníkem práce.

Odmítla zmanipulované údaje

„Mám radost, že pravda vyšla najevo. Ukázalo se to, co jsem tvrdila od počátku. Zaměstnavatel mě šikanoval, protože jsem se odmítla podílet na zveřejnění zmanipulovaných  údajů,“ řekla Právu po vítězném soudním líčení.

Dvořáková stála několik let v čele oddělení informačních služeb. Na jaře roku 2005 podala na úřad žalobu, protože ji podle jejích slov vedoucí pracovníci nutili k publikování chybných dat, která zpracovával jeden z jejích podřízených, spolužák nynější ředitelky a jejího pražského nadřízeného.

Zametání nesrovnalostí pod stůl

„Ten člověk vršil jednu chybu za druhou, neseděly součty v jednotlivých okresech a hledaly se cesty, jak chyby zamést pod koberec. Šlo o data ekonomická, sociálně-ekonomická i demografická, těch údajů bylo poměrně dost. Přitom jde o data, která významně ovlivňují ekonomické dění v zemi a například se podle nich upravují úrokové míry,“ řekla Dvořáková.

Její prvotní žalobou na ČSU se bude zabývat Okresní soud v Olomouci 18. prosince. „Na soudním jednání budu názorně demonstrovat všechny tyto chyby,“ dodala.

Zástupkyně ČSÚ se na místě odmítla k rozsudku vyjádřit, mlčel také advokát úřadu. „Daňoví poplatníci by měli vědět, že statistický úřad vyčíslil výdaje na odvolací řízení na 80 tisíc korun. Vzali si totiž jednoho z nejdražších advokátů,“ dodala Dvořáková.

Návrat na pracovní pozici zváží

Bývalá pracovnice ČSÚ má sice podle soudního verdiktu nárok na náhradu soudních nákladů, ušlého zisku už se však domáhat nemůže.

„Je to chyba mé předchozí advokátky Jany Hamplové, která nereagovala na výzvu soudu, nechala uplynout lhůtu a připravila mě tak o možnost finanční satisfakce za ušlou mzdu,“ doplnila Dvořáková. Dodala, že zatím neví, zda se na stejné místo vrátí. „Bude to věc jednání,“ řekla.

Jako Mária Dvořáková podala na ČSÚ žalobu také bývalá ředitelka olomoucké pobočky Jana Jiroušová, která dostala výpověď ze stejných důvodů. Soud ale v jejím případě řízení zastavil, podle Dvořákové to bylo také kvůli chybě advokátky.

„Na tu advokátku je podáno několik kárných žalob, protože těch problémů měla více. Můžeme jen spekulovat, zda tak nečinila záměrně,“ dodala Dvořáková.

Reklama

Výběr článků

Načítám