Hlavní obsah

Přítelkyně půlmiliardového zloděje zmizela

Právo, Novinky, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Procházkova přítelkyně Martina Matušková pracovala ještě v úterý večer jako barmanka v nonstop baru Tequila na českolipském náměstí. Hned potom dala výpověď a zmizela.

Článek

Zvonek u dveří bytu, ve kterém Matušková spolu s Františkem Procházkou několik let společně žili, nefunguje, žaluzie jsou zatažené, byt prázdný.

„Naposledy se tu ukázala v úterý, od té doby jsem jí neviděla,“ uvedla sousedka Milena Fukárková, která potvrdila, že v bytě bydlela před několika lety Procházkova sestra, která se tam starala o nemocnou matku.

Právě smrt matky Procházka těžce nesl. „Františkovi rodiče se rozvedli. Jeho matka, která pracovala jako zubní lékařka, se s rozvodem nemohla smířit. Dlouho se trápila a nakonec lékaři zjistili, že má rakovinu. Krátce na to zemřela,“ vzpomínala sousedka.

„Od té doby se František změnil a vůbec s rodinou nekomunikoval,“ dodala Fukárková.

Ví, jak přežít v divočině

Jak už Právo informovalo, je možné, že si Procházka připravoval úkryt. Svědčí o tom výpověď souseda, který ho asi před týdnem viděl vykládat plný vůz balené vody.

Procházka má s pobytem v přírodě dost zkušeností. Právu to potvrdil majitel obchodu, ve kterém Procházka nakupoval outdoorové vybavení: „Pamatuji si ho, byl pravidelným zákazníkem. Kupoval si u mne oblečení a naposledy speciální obuv za šest tisíc. Před půl rokem se zajímal o publikaci Jak přežít v divočině. Podle toho, jak jsme se spolu bavili, na mne působil dojmem, že by pro něj delší pobyt ve volné přírodě neměl být problém.“

Agenturu rekordní lup neohrozí

Klienti bezpečnostní agentury G4S dostanou svých 560 miliónů korun ukradených o víkendu zpět. Ve středu to prohlásili zástupci agentury s tím, že ztrátu uhradí pojišťovny. Zároveň popřeli, že by mateřská nadnárodní společnost Group 4 Securicor uvažovala v souvislosti s rekordní krádeží o zrušení své české pobočky.

„Služby, které jsou předmětem naší činnosti, poskytujeme a budeme i nadále poskytovat v plném rozsahu a v odpovídající kvalitě,“ uvedlo vedení firmy ve svém prohlášení. Mluvčí společnosti Radoslav Chmela k tomu navíc doplnil, že částka, na kterou je agentura pojištěna, je několikrát vyšší než ukradených 560 miliónů korun.

Rekordní zločin v datech

1. prosince

asi v 9.00 – Do objektu bezpečnostní agentury v Českobratrské ulici v Praze 3 vjíždí bílá dodávka, kterou od roku 2003 vlastní Procházka. Volkswagen Transporter je polepený nápisy G4S, tudíž je nerozeznatelný od jiných firemních dodávek agentury. Na dodávku, kterou řídí zatím neznámý komplic, čeká přímo Procházka a vpouští vůz do areálu agentury. Muži rychle nakládají předem připravené ukradené peníze.

krátce po 9.00 – Komplic i s penězi odjíždí z firmy, Procházka zůstává v práci.

19.00 – Po deseti hodinách od krádeže končí Procházkovi směna, teprve nyní odchází z práce.

2. prosince

asi ve 12.00 – Pracovníci agentury teprve druhý den zjišťují, že se stala krádež, a obracejí se na policii.

22.45 – Policie našla Procházkovu opuštěnou bílou dodávku v Kandertově ulici v Praze 8.

3. prosince Policie zveřejňuje informaci o rekordním zločinu a žádá veřejnost o pomoc při pátrání po Procházkovi.

4. prosincekrátce před 12.00 – Údajný známý Procházky přivolává policii do Slévačské ulice v Praze 9, prý hledaného muže viděl. Desítky policistů pak prohledávají rozlehlou budovu, ve které se mj. nachází ubytovna G4S Cash Services nebo městské policie.

17.00 – Razie končí, Procházku policie nenašla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám