Hlavní obsah

Chebský soud se zabývá prodejem holčičky do Anglie

Právo, mák
CHEB

Britští novináři, kteří přivedli policisty k případu údajného pokusu o prodej devítiměsíční holčičky Karolíny z Chebska, si prý vše vymysleli. Jejich motivem byla touha po senzaci a zviditelnění. Ve středu to prohlásil u okresního soudu v Chebu Dušan Čonka společně s Petrem Zemiankem.

Článek

Žaloba je vinní, že chtěli prodat malou dcerku Vladimíra Ščasného manželskému páru do Anglie. Před soudem stojí i Ščasný.

„Celé je to nesmysl, je to pohádka. Vymysleli si to, aby se to v novinách dalo dobře prodat,“ tvrdil před soudem Zemianek. Stejně tak mluvil i Čonka. „Chtěli vypadat, jako že vypátrali nějakou mafii,“ říkal rezolutně.

Oba tak reagovali na čtené výpovědi britských žurnalistů, kteří pod smyšlenými jmény vypovídali koncem října v Praze. Novináři uvedli, že obžalovaní se chovali a mluvili tak, jako by holčičku skutečně chtěli prodat.

Z obchodu měli mít 115 000 eur. Čonka i Zemianek požadovali ve středu u soudu předvolání dalších svědků a chtěli konfrontaci s britskými novináři. Zemianek už dříve u výslechu říkal, že se snažil pouze zprostředkovat adopci do zahraničí, nicméně připustil, že se chtěl od zájemců o dítě vylákat nejdříve peníze.

„V jednu chvíli to vypadalo, že přijmou i dítě s falešnými doklady, tak jsem jim lhal, že je mohu zajistit,“ uvedl.

Novináři tvrdí, že muži chtěli dítě prodat

Britští novináři však tvrdí, že obžalovaní mluvili vždy o prodeji dítěte a ne o jeho adopci. Policie Zemianka zatkla vloni poté, co převzal zálohu za dítě v pražské Reduta Café.

Ve stejnou dobu v okolí Chebu zatkla také Čonku a Sčasného. Čonka se Zemianek jsou obžalováni, že loni nabídli skrz prostředníky anglickému páru prodej dítěte, Sčasného pak žalobce viní z pomoci ke spáchání závažného trestného činu obchodování s dětmi. Všem třem hrozí dva až osm let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám