Hlavní obsah

Zbavit se půlmiliardy po krádeži bude pro zloděje problém

– PRAHA
Právo, Jakub Troníček

Zloděj, který v sobotu ukradl z pobočky firmy G4S Cash Services 560 miliónů korun, bude muset vyřešit jeden velký problém - co s množstvím bankovek udělat. Zbavit se jich nebude tak snadné. Policie stále pátrá po zaměstnanci společnosti Františku Procházkovi, kterého z loupeže podezírá.

Článek

Policie se o případu dozvěděla v sobotu večer, kdy také rozjela rozsáhlé pátrání. Zároveň zpřísnila opatření na hranicích. Kromě toho informovala i všechny banky, aby ohlásily podezřelé vysoké vklady.

„Pokud by chtěl zloděj vycestovat někam daleko mimo Evropu, bude muset půl miliardu na účet uložit. Propašovat takové množství peněz v hotovosti do letadla je velmi problematické. Dá se tak předpokládat, že se je bude snažit vložit do banky někde po Evropě,“ řekl k tomu Právu policejní zdroj.

Půl miliardy korun v pětitisícových bankovkách važí přes 100 kilogramů a zabere také mnoho místa.

Pražská policie už také zřídila speciální tým detektivů, kteří se případu věnují. Podle informací Práva není vyloučené, že vyšetřování převezme speciální tým utvořený na policejním prezidiu. „Vzhledem k výši škoda a závažnosti celého případu o tom uvažuji. Budu o tom mluvit s policejním prezidentem,“ řekl k tomu Právu ministr vnitra Ivan Langer (ODS).

Budova na pražském Žižkově, odkud peníze zmizely, slouží jako takzvaná počítárna. Sváží se sem peníze od klientů, přepočítávají se a posléze rozváží, např. do bankomatů. Objekt až do letošního jara sloužil jako hlavní sídlo bezpečnostní agentury Brink´s, se kterou se G4S sloučila.

Muž se po loupeži vrátil do práce

Pachatel podle zdroje Práva vzal peníze z trezorové místnosti.  Musel jr pronést kolem vrátnice, jeho pohyb také sledovaly bezpečnostní kamery. Bankovky přitom zabraly čtyři kufry na přepravu peněz.

Peníze pak odvezl komplic dodávkou Volkswagen Transporter, kterou policie našla odstavenou v Kandertově ulici v Praze 8 (což je necelých pět kilometrů od místa loupeže). Procházka zas zřejmě použil Volkswagen Passat s šedou metalízou.

Mapa míst, kudy lupiči peníze vezli. Foto: Právo s použitím Mapy.cz

Firma na krádež přišla až s několikahodinovým zpožděním poté, co za Procházku přišli členové jiné směny. Televizi Nova se přihlásil údajný zaměstnanec agentury, který tvrdil, že Procházka byl v sobotu jediným, kdo měl přístup do trezoru s penězi.

Hledaný muž přitom u agentury pracoval čtyři měsíce jako řadový zaměstnanec. Jak je možné, že měl přístup do trezoru se stovkami miliónů korun, není zatím jasné.

„Je neuvěřitelné, že Procházka coby čerstvý zaměstnanec měl pozici, díky které mohl být v trezorové místnosti sám a bez kontroly,“ podotkl policejní zdroj.

Hledaný František Procházka. Foto: Policie ČR

Mluvčí pražské policie Iva Knolová varovala, že Procházka je ozbrojený. Pracovníci ostrahy podle ní nepoužívají služební zbraně, pro práci si musí sami pořídit zbrojní průkaz a vlastní zbraň. „Podezřelý má zbraň legálně v držení,“ upřesnila.

Zlodějům hrozí 12 let

Detektivové celou rekordní „ránu“, jak se v policejním žargonu říká úspěšným zlodějským akcím, vyšetřuje s podezřením na krádež. O loupež, kde jsou vyšší trestní sazby, nešlo, protože pachatel např. nikomu nevyhrožoval ani nepoužil zbraň. Vzhledem k vysoké škodě ale zlodějům hrozí i tak vysoké tresty, konkrétně až 12 let vězení. Zřejmě budou muset prověřit i podezření, že mohlo jít pojistný podvod a Procházka byl jen nastrčenou figurou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám