Hlavní obsah

Jedenáct policistů míří kvůli úplatkům před soud

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KLADNO

Vyšetřující státní zástupce z Prahy-východ navrhl postavit před soud skupinu jedenácti kladenských policistů z tamního dopravního inspektorátu. Všichni jsou obviněni z přijímání úplatku a ze zneužití pravomoci veřejného činitele za to, že nejméně v 16 skutcích si při pokutování neukázněných řidičů vybrané peníze či jiné materiální odměny nechávali.

Článek

„V pondělí jsme obdrželi od vyšetřujícího státního zástupce návrh na podání obžaloby na všech jedenáct obviněných, a to pro trestný čin zneužívání pravomoci veřejného činitele. Korupce v tom návrhu není, ale to může dozorový státní zástupce, který bude případně podávat obžalobu, ještě změnit a do obžaloby to zanést,“ řekl v pondělí Právu náměstek středočeského krajského státního zastupitelství Petr Šnajdr. 

Bývalým policistům hrozí za zneužití pravomoci až tři roky vězení. Pokud by byli souzeni i za korupci, mohli by skončit za mřížemi až na pět let.

Brali prý peníze i zabíjačku

Jednou stovka, podruhé pět set, jindy zase zabíjačka nebo květiny. Tak prý vypadala odměna zmíněných jedenácti policistů a policistek z kladenského dopravního inspektorátu. Netušili ale, že je už od loňského října sleduje inspekce ministra vnitra, která letos v březnu tuto skupinu zadržela. 

„Předpokládám ale, že to skončí maximálním podmínečným trestem a peněžitou pokutou,“ uvedl při březnovém zveřejnění případu ředitel Inspekce ministra vnitra Zdeněk Pelc. „Řidiči vůbec netušili, že policisté peníze za pokuty neodevzdávají, protože jim normálně dávali potvrzení,“ konstatoval v březnu Pelc.

Případ rozvrátil kladenský inspektorát

Kauza jedenácti obviněných policistů z jednoho oddělení měla v březnu zásadní důsledky i pro samotný kladenský dopravní inspektorát. Jeho šéf měl tehdy k dispozici zhruba 30 lidí, třetina z nich ale kvůli zmíněnému jednání u policie skončila. 

„Byly tam dvě skupiny dopravních policistů - oddělení silničního dohledu a skupina dopravních nehod. Všichni členové té první byli obviněni a propuštěni, zůstala jen druhá a několik lidí v kancelářích,“ řekla Právu mluvčí kladenské policie Michaela Nováková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám