Hlavní obsah

Policie chce přísnější přístup k fotbalovým chuligánům

Právo, Novinky, Josef Gabzdyl
OSTRAVA

Policii došla po nedělním řádění v Ostravě trpělivost s fotbalovými chuligány a žádá zabránění vstupu rowdies do ochozů a mnohem lepší bezpečnostní opatření na stadiónech.

Foto: Josef Gabzdyl, Právo

V Ostravě propukla v neděli fotbalová válka, na vině byli hlavně polští rowdies.

Článek

Při nedělním utkání Baníku Ostrava proti Spartě Praha na stadiónu Bazaly vyvolala banda výtržníků bitky s policejními těžkooděnci. Teprve až razantní zásah jízdního oddílu učinil výtržnostem přítrž. Zranění utrpělo 21 policistů, 15 výtržníků bylo zadrženo, z toho sedm si vyslechlo obvinění z trestného činu útoku na veřejného činitele a výtržnictví. 

„V licenčních řízeních stadiónů dostali přednost vyhřívané trávníky před bezpečnostními opatřeními. To se musí změnit. Také si myslíme, že by se klub bez pěti stovek agresivních fanoušků obešel a nemusí je podporovat třeba volnými vstupenkami. Podporu si zaslouží slušní příznivci,“ konstatoval vedoucí severomoravské pořádkové policie  Petr Lessy. 

Dodal, že nedělní zásah policistů přišel předběžně na 750 tisíc korun. „Netušíme, proč mají daňoví poplatníci takové prostředky platit, sportovní zápasy se mění na policejní manévry, což nesmí pokračovat,“ dodal. 

Policie požádá o zrušení turnaje

Policisté proto chtějí v Ostravě co nejdříve svolat jednání, na které přijdou zástupci klubu, Českomoravského fotbalového svazu a samosprávy. „Neustále se jen slibuje a nic se neděje, musí přijít čas činů,“ řekl ředitel ostravské policie Rostislav Pavliska. Policisté také reagovali na oznámení Baníku Ostrava, že z prosincového halového turnaje vyřadí GKS Katovice, jehož příznivci se na incidentu podíleli. 

„Nikde není psáno, že když nepřijede GKS, tak také nedorazí fanoušci. Má tam hrát Opava a další slovenské či polské týmy, mezi kterými je rivalita. Nechceme rušit sportovní podniky, ale v současné situaci požádáme ostravského primátora, aby turnaj zrušil,“ uvedl Lessy. 

Baník Ostrava odhadl škody na zhruba 200 tisíc korun. „Zatím jde jen o 340 vytrhaných sedaček, další škody vyčíslíme ve spolupráci s pojišťovnou,“ uvedl mluvčí klubu Igor Bruzl a do začátku jarní části ligy slíbil stavební a další úpravy. „Máme reakce od slušných fanoušků, že se cítili ohroženi,“ přiznal. 

Policisté také vyloučili, že šlo jen o útok polských fanoušků, kterého se příznivci Baníku neúčastnili. „Někteří si od polských kolegů půjčili jejich žluté čepice. Nyní bude na kriminalistech, aby z pořízených záběrů identifikovali další viníky nedělních událostí,“ řekl velitel zásahu a zástupce ředitele severomoravské policie Tomáš Landsfeld.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám