Hlavní obsah

Deset let vězení za ubití kamaráda

Právo, Jiří Bednář
HRADEC KRÁLOVÉ

Deset let ve vězení za ublížení na zdraví stráví čtyřiadvacetiletý Munkh-Erdene Nyamdavaa z Mongolska za to, že letos v dubnu v Hradci Králové způsobil v opilosti smrt svého stejně starého krajana. Rozhodl o tom v pátek Krajský soud v Hradci Králové.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Munkh-Erdene Nyamdavaa v jednací síni královéhradeckého soudu

Článek

Dosud netrestaný Nyamdavaa byl z celé záležitosti viditelně zdrcený. Líčení u soudu sledovala jeho sestra a také rodiče zemřelého. Ti požadovali, aby jim obžalovaný zaplatil více než tři milióny korun za to, že jejich tříletá vnučka ztratila otce, soudci to však zamítli. Souhlasili naopak se státním zástupcem Milanem Vackem, který desetiletý trest pro obžalovaného navrhoval.

Záležitost začala stěhováním nábytku do jednoho z hradeckých bytů. Pak následovala oslava asi šesti lidí, kde se pila vodka. Po půlnoci se Nyamdavaa s kamarádem vydali domů a co se dělo pak, je předmětem dohadů. „Nepodařilo se zjistit, proč vlastně mezi nimi došlo k hádce, která přerostla ve rvačku,“ připustil předseda soudního senátu Luboš Sovák. Zřejmým faktem ale je, že první fyzický útok podnikl poškozený, když u popelnice sebral nohu z rozbité židle a udeřil jí Nyamdavaaju do hlavy.

Přivolaní strážníci pak na místě našli ožalovaného, jak muže, ležícího bezvládně na zemi, kope do hlavy. To Nyamdavaajovi u soudu hodně přitížilo. „Obžalovaný útočil na poškozeného v době, kdy už mu žádné nebezpečí nehrozilo,“ připomněl Sovák.

Čin si nepamatuje

Mladý Mongolec utrpěl řadu zranění, ale zejména zlomeninu spodiny lebeční a zhmoždění mozku. I když se rychle ocitl v péči lékařů fakultní nemocnice, 10. dubna zemřel.

Nyamdavaa čin nezapíral, všeho hořce litoval, ale opakovaně tvrdil, že poslední, co si z konfliktu pamatuje, je rána do hlavy. Znalci připustili, že to může být pravda. Obhájce Jiří Šlenc proto chtěl pro svého klienta maximálně šestiletý trest. „Nemohlo jít o přímý úmysl, podle mého názoru měl kvůli bolestivému zranění hlavy, lehkému otřesu mozku a vypitému alkoholu ovládací i rozpoznávací schopnosti sníženy až na samou hranici příčetnosti,“ argumentoval. Soudci k tomu ale nepřihlédli.

Verdikt není pravomocný, neboť obžalovaný i státní zástupce si ponechali lhůtu k vyjádření.

Reklama

Výběr článků

Načítám