Hlavní obsah

Policie navrhla obžalovat Čunkova zastánce Vaškůje

Novinky, Radim Vaculík, Právo
PŘEROV

Zatímco šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka před několika dny definitivně očistil žalobce od podezření z přijetí úplatku, jeho největší zastánce, zlínský podnikatel Roman Vaškůj zřejmě skončí před soudem. Vyšetřovatelé z protikorupční policie jej po osmi měsících práce navrhli obžalovat z podplácení, nadržování a přípravy ke křivému obvinění. Právu to potvrdil přerovský žalobce Miroslav Stoklásek.

Článek

Případ přitom úzce souvisí s již skončenou trestní věcí Jiřího Čunka, protože Vaškůj se dle policistů snažil společně s dalším podnikatelem Petrem Šmiřákem uplatit hlavní svědkyni v Čunkově kauze, Marcelu Urbanovou. Teď jim hrozí až osm let vězení.

Při společném jednání počátkem března prý po Urbanové požadovali, aby změnila svou výpověď týkající se údajného uplácení Čunka. Podle médií jí za to údajně nabídli 750 000 korun jako „odškodnění za problémy“ a další libovolnou částku.

Právě Urbanová totiž kriminalistům řekla o tom, že Čunek v roce 2002 převzal od společnosti H Real půlmiliónový úplatek.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Obžaloba v prosinci?

Státní zástupce Stoklásek doplnil, že rozhodnutí, zda podá, či nepodá na Vaškůje a jeho komplice obžalobu, se dá očekávat v první polovině prosince. Vaškůj a jeho komplic podle policistů chtěli, aby Urbanová prohlásila, že její původní výpověď týkající se podplácení Čunka se nezakládá na pravdě a že ji k této výpovědi měli přimět policisté, kteří svědkyni vyslýchali. „Že výpověď v podstatě předpřipravili,“ uvedl před nedávnem Stoklásek.

Domnělý útok Vaškůje tedy prý neměl směřovat jen proti Urbanové, ale i vůči policistům, kteří pracovali na Čunkově případu.

Sám Vaškůj se v médiích před časem vyjádřil, že ve skutečnosti jeho aktivity vůči Urbanové byly cílenou provokací. Chtěli prý korunní svědkyni v Čunkově kauze přimět, aby si sama řekla o úplatek, a tím se zdiskreditovala. Své obvinění považuje Vaškůj za účelové a vykonstruované.

Kromě trestního soudu se ale Vaškůj pravděpodobně nevyhne ani civilnímu sporu, protože Urbanová se svou advokátkou Klárou Veselou-Samkovou plánují, že na něj podají žalobu na ochranu osobnosti. Podle Veselé-Samkové poškodil dobré jméno Urbanové.

Vaškůj má i jiné problémy. V Brně se u soudu zpovídá z údajného podvodu. Podle státního zástupce měl ošidit stát o miliardy korun. Jde o případ související se známou kauzou LTO (lehkých topných olejů).

Reklama

Související témata:

Související články

Salichov opětovně zastavil stíhání Čunka

Jihlavský okresní státní zástupce Arif Salichov podruhé zastavil trestní stíhání šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka. Právu to potvrdil mluvčí brněnského krajského...

Výběr článků

Načítám