Hlavní obsah

Dívka dostala podmínku za pobodání přítele nožem

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Krajský soud v Hradci Králové odsoudil 25letou Adélu Špačkovou z Hrádku u Pardubic ke dvěma letům s podmínečným odkladem na čtyři roky za to, že pobodala svého o pět let staršího přítele. Soud po celodenním hlavním líčení nakonec překvalifikoval její čin na ublížení na zdraví. Událost se stala letos 10. června kolem 18. hodiny u pardubického vlakového nádraží.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Podmínka čtyři roky a zákaz pití alkoholu, s tímto rozsudkem odešla ve středu Adéla Špačková od královéhradeckého krajského soudu.

Článek

„Obžalovaná zaútočila po předchozím požití alkoholických nápojů na postiženého, který měl v té chvíli fyzický konflikt s jinou ženou. Použila nůž s čepelí o délce 12,8 centimetru. K postiženému přitom přistoupila a bez varování jej bodla do břicha. Jeho smrt byla odvrácena pouze okamžitým odborným lékařským zákrokem v nemocnici,“ stálo v obžalobě.

Napadení mladíka předcházela dlouhá historie, kdy Adéla kvůli příteli přestala chodit do práce, přespávala s ním po vagónech a nakonec byla obviněná z pokusu vraždy svého druha.

Třicetiletý postižený před soudem vypovídal, do soudní síně však byl předveden z vězení, kde si odpykává dvouletý trest za výtržnictví. Je to jeho devátý trest. „Uznávám, že jsem ublížil spíš já jí. Byl to život ze den na den, ale mě v té době naplňoval. Náš vztah byl pěkný až do doby, kdy jsem měl nastoupit trest. Začal jsem pít, byl jsem k ní hnusný,“ řekl soudu a dodal, že pokud ho bude obviněná chtít, rád by se s ní oženil. Soud sice neuvěřil, že by si postižený způsobil zranění sám během rvačky, jak se snažil během výpovědi naznačit. Její zásah proti postiženému byl sice obranou druhé ženy, ale použití nože nebylo adekvátní situaci.

Musí zaplatit 78 tisíc korun

„Obžalovaná není osobou, která by se cíleně dopouštěla trestné činnosti. Je na ní, aby si uvědomila, že každý vztah má své meze. Odpovědnost za svůj život nese sama,“ uvedl předseda senátu Miroslav Mjartan a dodal, že veškeré konflikty byly vždy vyvolány osobou obžalovaného.

„Na druhé straně si musela být vědoma, jaké následky má bodnutí nožem. Součástí trestu je také zákaz požívání alkoholických nápojů, podrobení se resocializačnímu programu a náhradě škody zdravotní pojišťovně ve výši 78,5 tisíce korun,“ dodal soudce.

Rozsudek nenabyl právní moci, neboť obě strany si ponechaly lhůtu na rozmyšlení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám