Hlavní obsah

Policisté půjdou za krádež do vězení

– PLZEŇ
Právo, Patrik Biskup

Když loni v říjnu policisté David Hás a Josef Vavrica odcházeli od klatovského soudu s podmíněnými tresty za krádež, cítili křivdu. S rozsudkem nesouhlasili a na místě se odvolali stejně jako státní zástupce. Krajský soud v Plzni nejenže jejich odvolání zamítl, ale ještě navíc změnil podmíněné tresty na nepodmíněné. Do vězení budou muset nastoupit zřejmě ještě do konce roku.

Článek

Dnes již bývalý příslušník cizinecké a pohraniční policie v Debrníku u Železné Rudy Hás a jeho kamarád z pražské pořádkové jednotky Vavrica vykradli před dvěma lety sklad stavebnin v Klatovech. Vzali radiátory, střešní okna, okapy, pilníky, šroubováky a další věci v hodnotě několika set tisíc korun. 

Část lupu u nich našli při prohlídkách jejich kolegové. Háse jako iniciátora Okresní soud v Klatovech potrestal dvěma roky odnětí svobody s podmínečným odkladem na dva a půl roku. Vavrica dostal o půl roku nižší trest a dvouletou podmínku.

Přitížilo jim, že byli policisté

Odvolací soud policisty podělil stejně - dvacet měsíců nepodmíněně do věznice s dozorem. „Trestného činu se dopustili jako policisté, což je okolnost výrazně zvyšující společenskou nebezpečnost,“ řekla ve středu Právu soudkyně Marie Ungrová, co vedlo odvolací senát k rozhodnutí o přísnějším trestu.

Rozsudek je pravomocný. Oba odsouzení si ale mohou jako mimořádný opravný prostředek podat dovolání k Nejvyššímu soudu. To ale není překážka pro to, aby  okresní soud nařídil nástup výkonu trestu.  

Na případ přišli kriminalisté náhodou, při vyšetřování jiné trestné činnosti. David Hás tehdy přišel za svým policejním kolegou Petrem Kohanem z Klatov. Nabízel mu sto tisíc korun za vraždu. Kohan případ oznámil inspekci ministerstva vnitra. Ta Davida Háse začala sledovat, včetně jeho telefonů.

Kradli s vypůjčenou dodávkou

Petr Kohan sice své tvrzení později odvolal, ale kriminalisté mezitím z odposlechů přišli na krádež. Tu policisté provedli v noci z 1. na 2. června 2005.  Tehdy  přijeli ke skladu stavebnin v Klatovech, přeštípli zámky a ukradli věci, které mohli lehce prodat.

Sprchové kouty, radiátory, bojlery nebo střešní okna pak odvezli ze skladu vypůjčenou dodávkou. Část věcí našli kriminalisté  u Háse ve stodole. Ten při výslechu tvrdil, že věci koupil od neznámého člověka.

V krátké době jde už o druhý případ, kdy odvolací soud v případu trestné činnosti policistů přitvrdil tresty. Dva a půl roku ve vězení stráví dvojice policistů  z dálničního oddělení v Ostrově u Stříbra Petr Talafant a  Karel Novák, kteří loni v létě plánovali přepadení benzínky.  Původně podmíněné tresty, které jim za loupež vyměřil tachovský soud,  odvolací soud změnil na tresty nepodmíněné.

Reklama

Výběr článků

Načítám