Hlavní obsah

Spyra poprvé vypovídal na policii o své kauze

– PRAHA
Právo, Radim Vaculík

Polský lobbista Jacek Spyra se po šesti měsících od svého zatčení a uvěznění ve vazbě rozhodl v úterý poprvé podrobně vypovídat policistům, jak to ve skutečnosti bylo s údajným podvodem na šéfovi společnosti Agrofert Andreji Babišovi.

Článek

„Byla to předem připravená, dá se říci provokace, aby se poukázalo na neobvyklé metody jednání. V žádném případě se nejednalo o pokus o podvod z mé strany na pana Babiše nebo jeho společnosti. To také z důvodu, že je mi osobně známo, jaké politické zázemí má pan Babiš a také, jak silné je toto zázemí,“ řekl policii Spyra, který vypovídal na vlastní žádost.

Podle květnového obvinění ale Spyra chtěl po vlivném podnikateli deset miliónů korun za to, že ho zbaví údajné chystané kriminalizace v Polsku. Za to mu nyní hrozí až 12 let za mřížemi.

Při poslední květnové schůzce v budově Agrofertu policisté Spyru a také českého podnikatele a lobbistu Tomáše Kejlu zatkli a oba obvinili z pokusu o podvod. První z nich následně strávil ve vazbě čtyři měsíce, druhý byl sice krátce po zadržení propuštěn na svobodu, ale před dvěma týdny za dosud nevyjasněných okolností zemřel.

Spyra ve svém úterním výslechu podrobně popisoval, proč jednal s Babišem i jeho advokátem Alexejem Bílkem.

„Obsahem schůzek nebylo jen předávání informací obdržených v Polsku, ale také v České republice a zároveň pořizování a předávání dokumentů, o které měl zájem pan Bílek a pan Babiš, a to ve věci arbitráže. Dokumenty, o které měli zájem, byly z oblasti důvěrných dokumentů PKN Orlen ve věci smluv mezi PKN Orlen a Agrofertem, také to byly zápisy ze zasedání dozorčích rad PKN Orlen,“ uvedl při výslechu Spyra.

Připomněl tak skutečnost, že se Babišova firma soudí v mezinárodní arbitráži s polským koncernem PKN Orlen celkem o 22 miliard korun v souvislosti s nedodržením smluv ze strany PKN vůči Agrofertu po privatizaci českého holdingu Unipetrol. 

Peníze prý nikdy nechtěl

Dokumenty, které Spyra pro zástupce Agrofertu sháněl, chtěl prý Bílek použít v probíhající arbitráži, aby poukázal na to, že společnost PKN Orlen porušila dobré mravy obchodní spolupráce a že odstoupila od platných smluv a dohod s Agrofertem. 

Spyra včera také poukázal na to, že nikdy po Babišovi žádných deset miliónů korun nechtěl. Svědčí prý o tom i fakt, že letos v dubnu obdržel jeho spoluobviněný Kejla 150 000 korun na úhradu dokumentů, které měl následně Spyra pořídit v Polsku. Protože se ale požadované materiály nepodařilo polskému lobbistovi získat, na jedné ze schůzek s Babišem a Bílkem oznámil, že zmíněných 150 000 korun vrací.

„Kdybych tedy skutečně chtěl po Babišovi nějaké peníze, tak bych si přece těch 150 000 nechal,“ řekl Právu krátce po úterním výslechu Spyra.

Je pro něj překvapivé, že následné trestní oznámení na něj podal Bílek nikoli pro pokus o podvod, ale pro podezření z pokusu o diskreditaci. „Také Babiš při podání vysvětlení na policii uvedl, že já jsem nikdy nekladl tlak na peníze a ani jsem jej nenutil k nějakým postupům,“ konstatoval Spyra. Jeho advokátka proto již navrhla žalobkyni, aby Spyrovo stíhání zastavila. Policie přitom naplánovala na 20. prosinec seznamování se spisem. 

Kejlu prý sledoval Květoň

Na závěr výslechu se Spyra vrátil k podivné smrti Kejly, který zemřel před dvěma týdny, podle prvotního ohledání na otravu alkoholem. Měl prý v krvi zhruba 2,5 až 3 promile.

„Vím, že měl s alkoholem problémy a že bral i antidepresiva, ale je to celé podivné. Navíc z průběhu rozhovoru s kriminální policií, která se zabývá okolnostmi smrti Kejly, jsem se dověděl, že Kejla měl údajně nahlásit policistům, že byl sledován Květoněm,“ sdělil Spyra.

Reklama

Výběr článků

Načítám