Hlavní obsah

Falešný vnuk okrádal důvěřivé stařenky

Novinky, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Trojice podvodníků z Ostravy podlým způsobem vylákala od důvěřivých stařenek v mnoha případech jejich veškeré úspory. Jeden ze zadržených se vydával za vnuka, který potřebuje peníze. Během několika posledních týdnů tak získali přes 283 tisíc korun. Oběti si tipovali v telefonním seznamu.

Článek

Ostravský kriminalista Radovan Vojta informoval, že dvojice žen a jeden muž se zřejmě nechali inspirovat podobnými podvody, které vyšetřovala policie na Slovensku.

"Muž zavolal na vytipované číslo a přesvědčil ženu, že je její vnuk a potřebuje půjčit peníze. Pak za důvěřivou ženou poslal jednu ze dvou spolupachatelek, která peníze převzala," vysvětlil Vojta princip nového druhu podvodů.

Falešný příbuzný a jedna z jeho spolupachatelek skončili o víkendu ve vazbě. Druhá žena se nechala hospitalizovat v opavské psychiatrické léčebně, zřejmě aby se vyhnula trestnímu stíhání.

Stařenky obrali o poslední peníze

Trojice pachatelů podle policie prokazatelně vylákala za několik posledních týdnů od 18 žen, z nichž nejstarší měla 88 let, přes čtvrt miliónu korun. Skutečná škoda však může být mnohem vyšší.

"Ty bezbranné a důvěřivé ženy zpravidla obrali o poslední peníze. V jednom případě se žena dokonce rozplakala lítostí, že vnuka už dlouho neviděla, a pachatelka plakala spolu s ní," uvedl Vojta.

V seznamu zaškrtali na 300 jmen

Zástupce ředitele ostravské policie Luděk Naivert doplnil, že při domovních prohlídkách se podařilo zajistit telefonní seznam se zaškrtanými jmény poškozených.

"Vybírali si převážně jména, která byla v oblibě v první polovině minulého století. V zajištěném telefonním seznamu bylo zatržených 200 až 300 jmen. Zajistili jsme také mobilní telefony a sim karty. Ty byly důmyslně ukryty v útrobách duté sošky, postavené na televizoru," řekl Naivert.

Jak asi vypadal telefonický rozhovor pachatele s obětí

 - Ahoj babi, hádej, kdo volá.

- To jsi ty, Filípku?

- Ano, jsem to já. Jsem v autobazaru a chybí mi padesát tisíc na auto. Nepůjčila bys mi.

- Mám ale jenom 40 tisíc.

- To nevadí, zbytek si nějak seženu. Můžu za tebou poslat kamarádku?

- To víš, že ano.

Policie v úterý vyzvala všechny poškozené stařenky, které podvod dosud neoznámily, aby přišly učinit oznámení na nejbližší policejní stanici.

Reklama

Výběr článků

Načítám