Hlavní obsah

Advokát heparinového vraha chce snížit obvinění jen na tři vraždy

Právo, Jiří Bednář, Jana Pechová
HRADEC KRÁLOVÉ

Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové dokončuje zpracování obžalovacího spisu proti bývalému zdravotníkovi Petru Zelenkovi z Jihlavy, obviněnému z několikanásobné vraždy pacientů v havlíčkobrodské nemocnici. Do konce týdne má být spis předán k soudu.

Článek

Právu to potvrdila dozorující státní zástupkyně Lenka Faltusová. „Obžaloba pro Krajský soud v Hradci Králové bude pravděpodobně připravena k podání v pátek,“ informovala Právo.

Advokát chce posudek od týmu odborníků

Zelenkův obhájce Petra Zelenky Jan Herout však požádal žalobce o překvalifikování dalších čtyř vražd na pokusy o vraždu. Jak řekl včera Právu, v pátek 23. listopadu zaslal státnímu zastupitelství dopis s tímto požadavkem spolu s žádostí o nový znalecký posudek na duševní stav vazebně vězněného Zelenky.

Vyšetřování již jednou změnu kvalifikace přineslo: ulehčilo Zelenkovi od dvou vražd, z nichž jednu změnilo na pokus. Petr Zelenka čelil původně obvinění z devíti vražd a osmi pokusů. Advokát Herout se ale domnívá, že dokonaných vražd bylo ještě o čtyři méně.

„Požádal jsem krajské státní zastupitelství o jejich překvalifikování na pokus. Vycházel jsem přitom ze závěru hematologů ze znalecké komise ministerstva zdravotnictví,“ řekl Právu Jan Herout.

Žalobce od něj dostal také již avízovanou žádost o nový znalecký posudek na duševní stav obviněného. Chce, aby materiál vypracoval ústav, a tedy tým odborníků, který by nebyl tolik ovlivnitelný tlakem veřejného mínění.

„Psycholog i psychiatr uvedli, že je Petr Zelenka zdráv. Podle mých poznatků to ale není pravda. Stejně jako hasič – pyroman potřeboval frmol a rozruch, aby se pak mohl o to víc snažit při resuscitaci,“ řekl Herout.

Dodal, že se mu Zelenka svěřil, že teorie o potřebě moci nad pacienty i lékaři není z jeho hlavy. „Podle jeho výpovědí mu tuto verzi předložili policisté, když se ho při výsleších ptali, proč to dělal, a on na to neuměl odpovědět. V atmosféře tlaku jim to proto odsouhlasil,“ vysvětlil Právu advokát.

Pokud by znalci došli k závěru, že je Zelenka duševně nemocný, ovlivnilo by to trestní odpovědnost či stupeň společenské nebezpečnosti. Jestliže krajský státní zástupce Heroutovu žádost o nový znalecký posudek neakceptuje, pokusí se o to advokát ještě v průběhu soudu. Poslední možnost by měl při závěrečné řeči.

Reklama

Výběr článků

Načítám