Hlavní obsah

Detektivové ÚOOZ prý pro Pitra nepracovali

– PRAHA
Právo, Jakub Troníček

Inspekce ministra vnitra zbavila podezření dva detektivy z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Luďka Žákovce a Dušana Pakandla, že pomáhali odsouzenému podnikateli Tomášovi Pitrovi, kterého měli sami vyšetřovat.

Článek

Údajným napojením obou policistů na „druhou stranu“ se inspektoři zabývali v souvislosti s kauzou bývalé reportérky TV Nova a také bývalé Pitrovy milenky Jany Peterkové. Ta loni obvinila někdejšího mluvčího resortu spravedlnosti Petra Dimuna a státního zástupce Jaroslava Dolejšího, že ji vydírali, aby jim dodala kompromitující materiály na Pitra. 

První výslechy Pitra i Peterkové přitom vedli právě Žákovec s Pakandlem, u Pitra v kanceláři. Inspekce začala nadstandardní vazby kontroverzního podnikatele s oběma detektivy prověřovat na popud státní zástupkyně. Podezření nahrával i fakt, že Žákovec po svém odchodu od policie začal pracovat přímo u Pitra. Pakandl u policie zůstává. 

„Šetření bylo ukončeno minulý týden s tím, že nebylo zjištěno žádné protiprávní jednání,“ řekl včera Právu mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka. Zároveň doplnil, že vyslýcháni byli i nadřízení obou detektivů, tehdejší šéf speciálního týmu POKR vyšetřujícího vraždu Františka Mrázka Jaroslav Hruška a zástupce ředitele ÚOOZ Hynek Vlas. 

Celá kauza kolem údajného vydírání Peterkové ze strany Dimuna a Dolejšího začala loni koncem listopadu. Tehdy se Peterková Pitrovi svěřila, že ze žárlivosti napsala Dimunovi s Dolejším mail, kde detailně popsala Pitrovy aktivity. Pitr hned nato domluvil u sebe v kanceláři schůzku s oběma detektivy z ÚOOZ, na které Peterková vypověděla, že ji k tomu Dimun donutil vydíráním. 

Obviní reportérku?

To ovšem následné vyšetřování vyvrátilo a celá kauza se obrátila proti bývalé reportérce, kterou se úřady chystají obvinit z křivé výpovědi. I přesto, že inspekce oba detektivy podezření ze spolupráce s Pitrem oficiálně zbavila, přímo na ÚOOZ jde stále o velmi citlivou záležitost. 

„Jak to skutečně bylo, se už asi nedozvíme. To podezření v souvislosti s Žákovcem pořád visí ve vzduchu, ale prokázat takové věci, jako že někdo vynášel informace na druhou stranu, je hodně obtížné,“ řekl Právu jeden z tamních detektivů, který si nepřál být jmenován. 

Na spojení některých policistů s organizovaným zločinem přitom nedávno upozornila i Bezpečnostní informační služba ve výroční zprávě za loňský rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám