Hlavní obsah

Podsvětí se raduje, policisté prodávají své uniformy

Právo, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Masívní odchody policistů do civilu v sobě skrývají dosud neznámé riziko. Někteří z nich totiž nabízejí svou výstroj volně k prodeji na internetových burzách. Jak Právo zjistilo, za několik stovek nebo pár tisícikorun si tak kdokoliv může pořídit policejní kombinézy, služební čísla nebo i policejní odznaky.

Článek

Pro podsvětí je to ideální příležitost, jak získat policejní vybavení, dokonce i nápisy „POLICIE“, které na svých autech používají speciální útvary nebo kriminálka.

Stejnokroje zneužil Berdychův gang

Z minulosti jsou známy případy, kdy falešní policisté k nerozeznání od těch pravých loupili, přepadávali a unášeli. Policejní uniformy zneužili například členové tzv. Berdychova gangu nebo dosud neodhalení lupiči, kteří před pěti lety v Praze ukradli rekordních 152 miliónů korun z vozu bezpečnostní služby.

Vysoce postavený policista připouští, že policejní prezidium o počínání některých odcházejících policistů ví.

„Víme o tom a víme i to, že je většinou nabízejí ke zpeněžení. Nemůžeme s tím ale nic dělat,“ řekl Právu důstojník, který si nepřál být jmenovaný.

Změnu nikdo nechystá

Samotný prodej policejních uniforem totiž není v rozporu se zákonem. Zvlášť když se prodávající v inzerátech chrání i tím, že věci nabízí jen pro sběratelské potřeby.

Kde nakonec skončí, to už nikdo neuhlídá. Například každý, kdo nosí jakoukoliv součásti výstroje policie, vězeňské a justiční služby nebo armády, ačkoliv není příslušníkem těchto složek, může dostat za přestupek pokutu. Její maximální výše je však jen tři tisíce korun.

Podle Mariana Brzybohatého z Policejní akademie není reálná změna zákona, který policistům přiznává možnost ponechat si uniformu i po odchodu do civilu. „Stálo by to totiž strašnou spoustu peněz a prostředků. Kromě toho si myslím, že současná právní úprava je dostačující. Kdo uniformu zneužije, dopustí se trestného činu,“ dodal Brzybohatý.

Uniformu a policejní doplňky přitom mohou zneužít nejen zločinci, ale například i lidé, kteří v autě neoprávněně označeném nápisem „POLICIE“ úmyslně porušují dopravní předpisy.

Kromě jiných sankcí za to mohou čekat až dvouletý trest vězení.

Ke změně legislativy se zatím nechystá ani ministerstvo vnitra. O nebezpečné praxi prý navíc neví, jak Právu včera řekl mluvčí Vladimír Řepka.

„Nepředpokládáme, že by policisté porušovali zákon tím, že by své uniformy prodávali,“ sdělil Řepka.

„Nafasované věci zpeněží, jak se dá“

Policisté musejí vracet do skladu svoji výstroj jen v případě, že odcházejí do civilu během prvního roku služby. I tak ale mají možnost vybavení se slevou odkoupit.

Policisté musejí vracet do skladu svoji výstroj jen v případě, že odcházejí do civilu během prvního roku služby. I tak ale mají možnost vybavení se slevou odkoupit.Výjimkou je služební odznak, který si policista po skončení služby nesmí nechat. Pokud by ho chtěl prodat, musel by předem nahlásit jeho odcizení nebo ztrátu.

Prokázat policistovi, že lhal a odznak nabízí na internetu, je však v praxi velmi obtížné. Přitom když by se ho podařilo usvědčit, mohl by být propuštěn bez jakýchkoliv výsluh.

Tomu, že nabídka na internetu je velmi pestrá, paradoxně nahrává i zaběhnutá praxe u policie. Podle současných zákonů má totiž každý policista přiděleny takzvané výstrojní body, za které si „nakupuje“ ve skladech nové vybavení.

Když odchází a body, které se neproplácejí, mu zbudou, snaží se je ještě na poslední chvíli vyčerpat. „Proto jsou teď ve skladech fronty a každý odcházející četník si své konto raději vybere do posledního halíře a nafasované věci pak zpeněží, jak se dá,“ potvrdil Právu jeden z odcházejících policistů.

„Já to udělám také. Než nechat Langrovi deset tisíc korun v bodech, na které mám nárok, tak si je raději vyberu a za půlku prodám někomu známému,“ přiznal se.

Reklama

Výběr článků

Načítám