Hlavní obsah

Vražda tříletého Romana míří mezi kriminalistické pomníčky

– KLATOVY
Právo, Patrik Biskup

Mezi kriminalistické pomníčky míří případ násilné smrti dítěte z Klatovska, která letos v dubnu vzbudila u veřejnosti vlnu emocí. Za sedm měsíců policisté nezjistili nic, co by je dovedlo k pachateli surové vraždy tříletého Romana Červeňáka z Měčína na Klatovsku. Protože jim vypršela zákonná lhůta pro prověřování, případ odložili.

Článek

"Nepodařilo se zjistit skutečnosti, které by dovolily zahájit trestní stíhání konkrétní osoby," řekla v úterý Právu státní zástupkyně Václava Brýdová, která vyšetřování případ dozoruje. Od policie si nyní vyžádá vyšetřovací spis a usnesení o odložení věci ještě přezkoumá.

"Chci mít jistotu, zda policisté provedli všechna šetření, například to, jestli vyhodnotili všechny stopy z místa činu," řekla žalobkyně. Podle ní odložení případu neznamená, že ho policisté smetou úplně ze stolu. "Pokud se například objeví obdobný trestný čin, policisté se ke zjištěným stopám vrátí a porovnají je s novými skutečnostmi," vysvětlila Brýdová.

Bydlel v usedlosti s pětadvaceti příbuznými

Jednu jistotu vyšetřovatelé přece jen mají. Nezjistili jediný důkaz, který by potvrzoval výskyt cizí osoby v okolí chlapce v době vraždy. Malý Roman žil s rodiči a dalšími přibližně pětadvaceti příbuznými v objektu zvaném Zámeček. Mrtvého jej našla policie 20. dubna, dva dny poté, co se ztratil.

Tělo bylo schované v útrobách starého gauče v temném sklepení zámečku. Vrah dítě uškrtil, předtím ho zřejmě ještě ztloukl. Členové rozsáhlé rodiny Červeňákových byli postupně vyslýcháni policií. Tvrdili, že nikdo z nich by dítěti neublížil. "Někteří příbuzní veřejně vykřikovali, že až bude po pohřbu, řeknou informace o vrahovi. Nakonec z toho nebylo nic," řekl policista obeznámený s vyšetřováním.

Policisté se do domu vrátili až později

Romanova matka je přesvědčena o tom, že vrahem nikdo z rodiny není. "Policisté šli do sklepa hned na začátku pátrání a se psem. Vždyť ten by ho musel vyčuchat," dodala s tím, že dveře do domu nikdo nezamyká. Podpořila tak teorii příbuzných, že mrtvého syna do sklepení přinesl někdo teprve v průběhu pátrání. Výsledky vyšetřování ale nasvědčují tomu, že místo nálezu bylo i místem činu.

"Když jsme začali s pátráním, nikdo hned nepředpokládal, že se chlapec stal obětí trestného činu. V počátcích to podle svědectví rodiny vypadalo, že se dítě někde venku zaběhlo. Rodinní příslušníci se navíc dušovali, že dům prohledali od půdy až ke sklepu a nikoho nenašli. Proto jsme pokračovali v pátrání v terénu. Až později jsme se vrátili a začali s prohlídkou objektu," upřesnil policejní zdroj.

Reklama

Související témata:

Související články

Tříletý Roman byl podle pitvy uškrcen

Předběžné výsledky soudní pitvy v pátek potvrdily, že tříletý Roman Červeňák z Měčína na Klatovsku zemřel násilnou smrtí. Po dítěti pátraly desítky lidí...

Vražda tříletého Romana čeká na expertízy

Na výsledky expertíz ze zajištěných stop na místě činu nyní netrpělivě čekají kriminalisté, kteří vyšetřují vraždu tříletého Romana Červeňáka z Měčína...

Výběr článků

Načítám