Hlavní obsah

Oběť zpackané exekuce se dočkala svého majetku

Právo, Radim Vaculík
LIBEREC

Konec dobrý, všechno dobré, dalo by se říci. Muž, kterého neprávem obrali exekutoři o téměř všechen majetek, se dočkal satisfakce. Po sedmi měsících tvrdého boje s úřady a soudy, po desítkách dopisů poslancům, ministerstvu a exekutorské komoře dostal Miloslav Zajíček z Liberce minulý týden své věci kompletně zpět. Hořkost však podle něj zůstává. Právo případ sledovalo do samého počátku.

Článek

Letos v dubnu nechal Zajíčkovi jeho majetek zabavit pražský exekutor Jan Grosam a jak se později ukázalo, vybral si špatnou oběť. Zajíček totiž nikomu nedlužil ani korunu.

Skutečným hříšníkem byl jeho dospělý syn, který se však již několik let s rodinou nestýká a v domě rodičů mu nepatřilo vůbec nic. Grosamovi podřízení, kteří tuto informaci rovněž měli k dispozici, přesto zabavili, co mohli, exekuci tak zpackali a postižený si to nenechal líbit.

U soudu uspěl

Kromě vylučovací žaloby, kterou u soudu vyhrál, se Zajíček postaral o to, že exekutor Grosam skončil před kárným senátem Exekutorské komory ČR. U něj se zpovídá ze svého postupu při exekuci u rodiny Zajíčkových. Navíc přišel před nedávnem o své místo v prezidiu komory. "Doufám, že jsem k tomu přispěl i já svým případem," uvedl ve středu Zajíček.

Grosam podle něj přestal minulý týden po sedmi měsících "dělat mrtvého brouka" a pověřil své podřízené, aby Zajíčkovi jeho majetek vrátili.

"Musel jsem si pro svou prakticky celou domácnost dojet sám z Liberce do skladu do Prahy. Oni pochopitelně ty věci nebudou přece sami od sebe vozit těm, komu je předtím osobně zabavili a odvezli pryč," podotkl Zajíček.

Bez omluvy

Nemile ho překvapilo, že dodnes neslyšel od Grosama nějakou omluvu, sám exekutor se podle Zajíčka raději vyhnul i osobnímu setkání při vrácení zabavených věcí. Dokonce mu prý pracovníci Grosamova úřadu řekli, že by měl být rád, že se dočkal vrácení majetku "už" za sedm měsíců. Mají tam prý i případy, kdy majitel nemá své věci ani po pěti letech.

Za rychlým postupem v jeho případě vidí Zajíček především vlastní aktivitu. "Bombardoval jsem ty instituce, na soud chodil dennodenně a furt je tam otravoval. Díky tomu se moje žaloba dostala mezi první na řadu. Přitom soudkyně mi sdělila, že jí na stole leží dalších téměř 600 takových případů a že se na některé dostane až po dvou letech. Taky mi pomohl váš deník tím, že můj případ zveřejnil," konstatoval Zajíček.

Reklama

Související témata:

Související články

Počet exekucí rok od roku stoupá

Podle statistiky Exekutorské komory, která sdružuje tzv. soukromé exekutory, nařídily soudy loni dohromady 155 156 exekucí. V roce 2003 to bylo o něco méně,...

Každé sedmé české domácnosti hrozí exekuce

Nečekat na úspory, ale kupovat všechno hned - byť s dluhy. Takový je v poslední době trend v nakupování. Přispívá k tomu i snadná dostupnost spotřebitelských...

Výběr článků

Načítám