Hlavní obsah

Žhář se vzrušoval ohněm, osm let bude za mřížemi

– HRADEC KRÁLOVÉ
Právo, Jiří Bednář

Třicetiletého pyromana Pavla Páchu z Vamberka na Rychnovsku potrestal v úterý senát Krajského soudu v Hradci Králové osmiletým vězením. Pácha letos na jaře založil ve Vamberku tři požáry a spáchal tím trestné činy obecného ohrožení a poškozování cizí věci.

Článek

Pácha se také musí podrobit ústavnímu protialkoholickému a sexuologickému léčení. Oheň jej totiž pohlavně vzrušuje a pokud se přivede do podnapilého stavu, nedokáže svou úchylku potlačit. "Alkohol u něho odbržďuje zábrany," potvrdil státní zástupce Milan Vacek s tím že znalci u Páchy diagnostikovali pyromanii a pyrofilii, kvůli nimž měl při zakládání požárů z poloviny snížené ovládací schopnosti.

"To musel vzít soud v úvahu," řekl předseda senátu Petr Mráka, když vysvětloval, proč je trest na spodní hranici zákonné sazby. Soud Páchovi také uložil zaplatit 437 tisíc korun majiteli jednoho ze shořelých objektů.*** Obžalovaný na půdě domu ve Vamberku v noci 26. dubna zapálil pohovku, když na ní usnul s hořící cigaretou. Plameny jej probudily a on požár asi čtvrt hodiny pozoroval v úmyslu přivodit si sexuální vzrušení. Pak odešel do přízemí do bytu rodičů, kde usnul, aniž by někoho varoval.

Náhodný svědek přivolal hasiče, ale škoda na vyhořelé půdě a poškozené střeše se i tak vyšplhala na více než 27 tisíc korun. O pár hodin později ve Vamberku skoro lehl popelem neobydlený dům kvůli tomu, že tam Pácha zapálil plakát, visící na dveřích. Škoda na tomto objektu byla vyčíslena na 70 tisíc.

Policie začala v té době Páchu trestně stíhat na svobodě, a on o necelý měsíc později ve Vamberku-Popluží zapálil suchou trávu, která prorůstala dřevěnou stěnou hospodářského stavení. Oheň se přenesl na celý objekt a způsobil škodu za více než 1,6 miliónu korun. Stalo se to několik hodin poté, kdy tam majitel s přáteli oslavil ukončení nákladné rekonstrukce objektu. Štěstím bylo, že hasiči zachránili okolní stavby, jinak se mohla škoda přehoupnout přes 5 miliónů korun.

Pácha připustil, že plameny se mu líbily už od dětství. "Zapaloval jsem třeba v parku nakupené hromady listí. I na požáry v televizi jsem se díval rád," řekl soudcům. Své činy částečně doznal a tvrdil, že jich lituje. V létě napsal z vazby poškozeným omluvné dopisy, v nichž je ujišťoval, že nechtěl nikomu způsobit újmu.

"Rád bych vám škodu nahradil, ale finančně to nepůjde, neboť jsem zcela nemajetný," napsal.

Verdikt není pravomocný, neboť Vacek i Pácha si ponechali lhůtu k vyjádření.

Reklama

Související témata:

Související články

Vzrušení z ohně přivedlo muže před soud

Třicetiletého Pavla Páchu z Vamberka na Rychnovsku sexuálně vzrušuje oheň. Jeho vášeň jej přivedla až do soudní síně a od pondělí čelí před senátem Krajského...

Výběr článků

Načítám