Hlavní obsah

Zraněného českého speleologa již z jeskyně vyprostili

BRNO

Jednatřicetiletý speleolog se v sobotu odpoledne zřítil z provazového žebříku v Moravském krasu. Po desetimetrovém pádu si vážně poranil hlavu a vykloubil rameno. Záchranáři ho vyprostili až po pěti hodinách, když museli odstřelit kus skály.

Článek

Speleologická záchranná služba a hasiči se zraněného v nosítkách pokoušeli vyprostit úzkou vstupní šachtou, nakonec ji museli rozšířit pomocí kapslí se střelným prachem, řekl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid. Muž byl v jeskyni už pět hodin a začíná být silně podchlazený.

Skupina pěti amatérských jeskyňářů se vydala do jeskyně Plániva mezi Ostrovem a Holštejnem na Blanensku. Po asi 40 metrech od vchodu do jeskyně se při sestupu do její další části jeden z nich zřítil z dvanáctimetrového provazového řebříku. Zůstal s četnými zraněními ležet na dně úzkého komína.

Vstup do jeskyně se nachází v těžko přístupném terénu pod 50 metrů vysokým srázem. "Speleologové a lékař zraněného na místě ošetřili a po rozšíření otvoru jej vyprostili z jeskyně. Společně s hasiči jej poté vynesli na vrchol srázu. O dalších asi sto metrů dál už byla připravena sanitka," dodal Haid.

Reklama

Výběr článků

Načítám